Kezdő kertészek 5 leggyakoribb hibája

Kezdő kertészek 5 leggyakoribb hibája

5+5 aranyszabály kezdő kertészkedőknek, hogy elkerülhessék Csalódásfalvát a Veteményeskert felé vezető úton. 1. RÉSZ

A kertészkedés sok tanulást és ismeretgyűjtést igényel, ennek ellenére kellemes kikapcsolódást jelenthet, remek stresszűző, így megéri a befektetett időt és energiát. Remek program lehet kicsiknek és nagyoknak: gyermekeinkkel könnyebben szerettethetjük meg a különböző gyümölcs- és zöldségféléket, valamint kiváló képességfejlesztő is egyben. Bár először bonyolult feladatnak tűnhet, kellő utánajárással és ismeretszerzéssel egy kellemes új hobbit találhatunk, ha belevágunk a kertészkedésbe.

Akkor se aggódjunk, ha már kész kialakított kertünk van. Manapság különféle esztétikus megoldások vannak arra, hogy akár egy elegáns kertben is veteményes kertet alakítsunk ki. A tervezéshez, kialakításhoz, esetleg az öntöző kialakításhoz kérhetünk szakértőtől segítséget, majd az első együtt megtett lépések után átvehetjük az irányítást, és élvezhetjük a „babérokat". Ha kertészkedésre szánjuk magunkat, hozzuk ki belőle a legjobbat, és bátran használjuk Tóth Ádám, a Kertguru kertépítő szakértőjének tippjeit, hogy elkerülve a kezdő kertészek által leggyakrabban elkövetett hibákat.

Hiba 1#: Túl nagy fába vágjuk a fejszénket

Nehéz ellenállni a katalógusok és kertészeti magazinok képein látható, „hibátlan" fűszer-, zöldség- és gyümölcspalánták precízen elrendezett és mutatósan kialakított, színpompás ágyásainak, hiszen mi is rögtön ilyet szeretnénk látni kertünkben. Könnyen megtörténhet, hogy túlságosan sokféle és mennyiségileg is jóval több növényt vásárolunk, mint amit időnk valamint a kertészkedésre szánt hely megenged. Ha túlbuzgóságunkban e szempontokat figyelmen kívül hagyva, túllépjük a keretünket, bizony egy idő után nehézkessé válhat veteményesünk gondozása, és újdonsült kertészként talán még kedvünket is szegi a további „kertgazdálkodásban".

Tipp: Kezdjük kicsiben az első évben, csak néhány palántát ültessünk kedvenc zöldségeinkből. Így meglesz a sikerélmény, és nagyobb motivációnk lesz a hobbi folytatásához. Idővel bővíthetjük kertünk kínálatát és egyúttal veteményesünk méretét is, miután kellő tapasztalatot szereztünk.

Cserepek

Hiba 2#: A termőföld nem megfelelő előkészítése

Megfelelő minőségű termőföld hiányában egyetlen palánta sem fejlődik kellő ütemben. A föld előkészítése minden esetben meg kell, hogy előzze az ültetést. Amint a magok gyökeret eresztenek, vagy a palánták gyökerei megerősödnek, a földet már nem mozgathatjuk a gyenge, növekvő fiatal palánták veszélyeztetése nélkül. A föld későbbi, humusszal való ellátására és levegőztetésére is gondoljunk.

Tipp: A palánták sérülékenyek, így óvatosan kell bánunk velük. Készítsük elő a földet tavasszal, amilyen hamar csak tudjuk, de kerüljük az esős időt és a saras foltok kialakulását, amíg nem elég meleg az idő. Aztán jöhet az ültetés, majd az izgalmas várakozás, ahogy életre kelnek kedvenc zöldségeink palántái.

Ásás

Hiba 3#: Fényviszonyok alulértékelése

A növények életciklusában a fénynek elsődleges és pótolhatatlan szerepe van. A zöld növények elegendő fény nélkül nem élhetnek, mert az feltétlenül szükséges a szén-dioxid asszimilálása, a szerves anyag előállítása során. A zöld növények fényforrása a Nap. A fény hat a növény növekedésére, fejlődésére, alakjára, anatómiai felépítésére, tápanyagfelvételére, hiánya mindenképp kedvezőtlen a növényre nézve. Ez elsősorban a levelek világosabb színeződésében és a zöldségfélék puhalevelűségében mutatkozik meg. Fényhiány esetén a fénykedvelő növények testtömege nagyobb, az árnyékkedvelőké kisebb mértékben csökken.

Tipp: A kertészkedésre szánt terület megtervezésénél legyünk biztosak abban, hogy elegendő napfényhez fog jutni a teljes veteményes. Mindig ellenőrizzük a vetőmagok csomagjának hátulján található információt a növények fényigényével kapcsolatban, mielőtt bármit elültetnénk. Néhány vetemény sok, míg mások kevesebb napfényt igényelnek. Tervezzük meg előre pontosan az egyes növénycsoportok helyét az ágyásokban a ráeső napfény mértékét valamint a növény igényeit figyelembe véve.

Hiba 4#: Helytelen, azaz túl- vagy alultrágyázás

Túl sok, túl kevés vagy nem megfelelő időben történő trágyázás sajnos az élénk, erős hajtás útjába állhat. Néhány növény növekedését pozitívan befolyásolja a magas nitrogéntartalmú műtrágya használata, ilyen többek között a káposzta, a fejes saláta, a mángold, viszont bizonyos növények esetében akadályozza az érést.

Tipp: A gumós növények túltrágyázása esetén könnyen előfordulhat, hogy míg a föld feletti részek - mint pl. a levelek - gyönyörűen növekednek, ezzel ellentétben viszont a földalatti, evésre szánt gumók kevésbé gyarapodnak. Éppen ezért legyünk óvatosak akár az otthon előállított komposzttal is, hiszen esetenként ezeknek is nagyon magas lehet a nitrogéntartalma.

Hiba 5#: Megfontolás nélküli locsolás

Minden növények szüksége van öntözésre a metabolikus folyamatokhoz, de az már cseppet sem mindegy, mekkora a vízigényük. Túl kevés vízzel kiszáradhatnak a palánták, ami magasabb fokú kiszáradás esetén sajnos a növény visszafordíthatatlan kiszáradásához vezethet. Túl sok vízzel viszont kirohasztjuk a gyökereket, így csak az egészségesen maradt gyökerek lesznek képesek lépést tartani a növekedő palántával.

Tipp: A legtöbb palánta kiadós locsolást igényel hetente 1-3 alkalommal. Ha öntözéskor csak a föld felszínét éri víz, a gyökerek a felszínhez közel növekednek, nem pedig mélyen a földben, mert ott tudnak további vízforráshoz tudnak jutni. A föld tapintásával egyszerűen is ellenőrizhetjük a föld kellő nedvességtartalmát. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy kellőképpen mélyen locsoltuk meg a földet, akkor használjunk egy „ellenőrző" csövet, amit mélyen levezetünk a földbe egészen a palánták gyökeréig.

Folytatás: Nézd meg a második 5 leggyakoribb hibát!

(A cikk megírásában Tóth Ádám kertészmérnök, a www.kertguru.hu tulajdonosa volt segítségünkre).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR