Vajon milyen a kertem talaja?

Vajon milyen a kertem talaja?

A növények kiválasztásához érdemes tudnunk, hogy saját kertünk talaja milyen: ki van-e merülve, túl van-e töltve tápanyaggal, savas vagy lúgos, agyagos vagy homokos.

Vizsgáljuk meg a talajt!

A talajvizsgálat egyre gyakoribb eljárás, még a hobbikertészek között is. Az eljárás során ellenőrizhetjük a talaj ásványi- és szervesanyag-szintjét, de más hasznos információkat is megtudhatunk. Ha tudjuk, mire van szüksége a talajnak, megtehetjük a helyes lépéseket az egyensúly kialakításához. Kertészeti áruházakban, gazdaboltokban beszerezhetünk otthoni talajvizsgáló készülékeket, melyekkel felmérhetjük a talaj minőségének sajátosságait, mint pl. a pH-értéket.

Ástunk

Morzsolgassuk kézzel

Tapasztalt kertésznek átlagos körülmények között nincs szüksége laborvizsgálatokra, elég alaposan megtapintania a talaj szerkezetét, szemügyre vennie a már ott élő növényeket és a gyomok növekedését. Az érdesen szemcsés homokot a finom porszerű agyagtól az ujjbegyeink meg tudják különböztetni, ha szétroppantunk egy talajmorzsát. Olyan, mint a só és a liszt közötti különbség. A sárgás színek szervesanyag-szegénységre, és csekély termőképességre utalnak; a sötétbarna, fekete árnyalatok a humuszban gazdagságra.

Nálunk ilyen

Figyeljük a növényzetet

Ha a haszonnövények haragoszöldek, nagy termetűek, akkor tápanyagból és vízből is elég van. Ha a gyomok nagy termetű disznóparéjok és csalánok, akkor még túl sok is lehet a nitrogén. Apró termetű, szürkés levelű gyomfüvek tápanyag- és vízhiányra utalnak. Ha zsurlót is látunk a növények között, akkor ott időszakos vízborítás is lehetett, ilyen helyekről el kell vezetni a fölösleges vizet, rendbe kell tenni az árkokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR