Kiássuk a tulipánhagymákat vagy maradhatnak a helyükön?

Kiássuk a tulipánhagymákat vagy maradhatnak a helyükön?

Tárolás a pincében.

A tulipánhagymák télállóak és akár évekig a földbe maradhatnak, sokan mégis kiássák őket. Mikor járunk el helyesen? Attól függ, hogy hova ültettük őket!

Május közepére a tulipánvirágzás már túl van a csúcsán. De mihez kezdjünk a hagymákkal, ha a levelek még zölden díszlenek? A lombot hagyjuk meg, ne távolítsuk el, hanem várjunk, amíg elhervad és visszahúzódik. Ilyenkor ugyanis a tulipánok még fotoszintetizálnak, energiát gyűjtenek, tápanyagot raktároznak. A virágszárakat azonban levághatjuk, hogy ne képződjön mag.

kiassuk a tulipanhagymakat 02

Nyáron a földben a tulipánhagymáknak szárazságra van szükségük. Ha az ágyásban maradnak, az öntözés és trágyázás miatt nem tudnak kiszáradni. Ez főként akkor fordul elő, ha az ágyásban nyáron virágzók vannak, amelyeket locsolunk. Éppen ezért jobb, ha az elvirágzást követően kiássuk őket és szeptemberig száraz helyen tároljuk. Így a következő évben gazdagabb virágzásra számíthatunk. Azonban, ha olyan helyen nyílnak, ahol nem locsolunk, trágyázunk, akkor akár a szabadföldben is maradhatnak a hagymák.

Ha szeretnénk a hagymákat kiásni, a legjobb, ha megvárjuk a levelek sárgulását, majd óvatosan, egy ásóvilla segítségével kiemeljük őket. A hagymákat a sarjhagymákkal együtt szedjük ki és hagyjunk rajtuk védelmező földréteget is.

A legjobb, ha a hagymákat őszig száraz, hűvös és sötét helyen, például egy pincében tároljuk. A túl sok nedvesség penészedéshez vezethet. Szeptembertől újra kiültethetjük a hagymákat a kertbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR