Kínai zöldségfa: finom fűszert terem a kertedbe

Kínai zöldségfa: finom fűszert terem a kertedbe

Egyre több faiskolában kapható a zöldségfa, amely nemcsak szép, de hasznos is: zsenge hajtásai fűszeres zöldségként fogyaszthatók.

Kínában kedvelt zöldséget terem, amelynek íze és illata fűszeres, már-már egy virágra hasonlít, de a hagymától sem áll távol. Zsenge hajtásait fogyasztják, főképp fűszerként. Azt tartják a legfinomabbnak, amelyiknek a fiatal levelei vörösödnek, nem zöldek. Nagyon kemény, vöröses színű fája van, amelyből bútorokat és gitárt is készítenek.

Kínai zöldségfa

Tudományos neve: Cedrela toona vagy Toona ciliata, magyarul susogófa vagy kínai zöldségfa, árbócfa. A mahagónifélék családjába tartozik, a Cedrela elnevezés nem rokonságot jelöl, hanem fájának illatát, mely a cédrushoz hasonló, kellemes. Hazája Kína nyugati-északi része, India, Malaisia és Ausztrália (itt ausztrál vöröscédrusnak is nevezik).

Törzse repedezett, pikkelyesen hámló, végül foszlányosan szakadozó. Gyors növekedésű, 15-20 m magas lesz. Lombhullató, váltakozó állású, párosan szárnyalt levelű. Hasonlít a nálunk elterjedt mirigyes bálványfára (ecetfa), de annak rossz szaga van. A Cedrela fiatal hajtásai fokhagyma szagúak.

Ősszel sárgára színeződik a lombja. Virágzata tavasszal nyílik, benne kis zöldessárga, fehéres, illatos, kicsiny virágocskák vannak. Termése ősszel érő, tojásdad tok, 5 rekeszű, szárnyas magvakkal.

Kínai zöldségfa

Üde talajra és napfényes helyre való. Jól tűri a városi levegőt. Fiatalon, az első 3 évben ajánlatos takarni, később jobban tűri a fagyot, besorolása szerint csak -7 °C fokot, de egy párizsi arborétumban 1862-óta nagyobb károsodás nélkül tenyészik. Kibír akár -25 °C-fok hideget is.

Szaporítható magvetéssel, őszi gyökérdugványozással.

Fajtái:

- 'Ailanthoides' – 15 m magas, 7 m átmérőjű, hasonlít a bálványfára
- 'Flamingo' – 10 m magasra nő, fiatal levelei rózsaszínűek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?