Kísérlet a város szélén: 4 bokor lila burgonya

Kísérlet a város szélén: 4 bokor lila burgonya

Különleges színű, lila burgonya terem lapunk egyik olvasójának kertjében. Ennek a nem mindennapi burgonyának a termesztéséről, tulajdonságairól mesél a következőkben.

Így indult

A város szélén, családi házban élünk szüleimmel, testvéreimmel. A házhoz egy nagy kert is tartozik, ahol évekkel ezelőtt rengeteget kertészkedtünk, néhány éve azonban – elsősorban a munka miatt – háttérbe szorult a növénytermesztés.

Tavaly jött az ötlet, hogy jó lenne újból több időt eltölteni a kertben, és ültetni zöldségeket. Először zöldségvetőmagokat (zöldborsó, sárgarépa, retek) vetettünk el.

Majd a párom egyik barátja adott nekem négy darab lila burgonyát, hogy ültessem ki. Ezeket egyesével ültettem viszonylag mélyre, körülbelül 20-30 cm mélyre egy nagyjából 6x3 méteres vetőterületen úgy, hogy minden sarokba egy-egy került.

lila burgonya 4 bokor 01

Aztán növekedni kezdtek...

Kicsit ki voltam csúszva az időből, mert április legvégén, május legelején (pontosan nem emlékszem, mikor) ültettem ki őket. Így bár kicsit kísérleti jellegű volt a dolog először, de a legnagyobb meglepetésemre már pár hét után kihajtottak.

Amíg kisebbek voltak, a levelük is lilás színű volt, ahogy egyre nagyobbak lettek, bezöldültek. Hatalmas bokrokká nőtték ki magukat, ez valószínűleg annak volt köszönhető, hogy ahogy említettem, évekig nem volt "kihasználva" a talaj.

lila burgonya 4 bokor 02

A termés

A krumplikat szeptember elején ástuk ki. A négy bokor körülbelül 40 burgonya termést hozott. Ezeknek egy részét idén újra ki szeretném ültetni, hogy még több tapasztalatom legyen a növényt illetően. Éppen ezért mi csak egyszer-kétszer főztünk belőle, burgonyalevest, illetve krumplipürét készítettem. A színétől eltekintve én nem éreztem különbséget a hagyományos burgonyához képest, bár kevesebb ideig elég főzni, hogy puha legyen.

lila burgonya 4 bokor 04

Ami a lila krumpli kedvére való

A lila krumpli nevelése semmiben nem tér el a hagyományos burgonyáétól. Amikor körülbelül 20 cm magasra megnőttek, akkor feltöltöttük a területet körülöttük földdel. Időnként megöntöztük őket, és semmilyen tápoldatot vagy vegyszert nem kaptak.

Szerencsére semmi növényvédelmi probléma nem lépett fel a burgonya növekedésének ideje alatt. A négy bokor közül az egyik valamivel később kezdett igazán hajtásba, ez valószínűleg annak tudható be, hogy árnyékosabb helyre került, de végül ez is hozott termést.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR