Erdélyben így teszik üvegbe a frissen termett zöldbabot

Erdélyben így teszik üvegbe a frissen termett zöldbabot

Ellenállhatatlan, amikor a zöldbab összeáll a paradicsommal!

Levesnek vagy főzeléknek is finom a paradicsomos zöldbab. Szatmárnémeti olvasónk, Fodor Anikó  saját kertjében termett zöldségekből készít, rak el nálunk talán kicsit különlegesnek számító paradicsomos zöldbabot. Ennek a receptjét osztja meg velünk az alábbiakban.

paradicsomos zoldbab 02

A paradicsomos zöldbabot édesanyámtól tanultam. Régen is így rakta el és már én is így szoktam eltenni.

Nagyon szeretjük, minden hozzávaló az én kertemből van, kivéve a tartósítót.

Hozzávalók:

  • 6 kg zöldbab
  • 4 l paradicsomlé
  • 1 l olaj
  • 4 nagyobb hagyma
  • petrezselyemzöld
  • zellerzöld
  • 4 evőkanál só
  • befőzőpor – ennek a pontos magyar nevét és összetételét nem tudom, itt nálunk (Romániában) így hívjuk. Ezt tesszük a befőzéshez szánt zöldséghez, gyümölcshöz, hogy ne romoljon meg.

paradicsomos zoldbab 03

Így készül:

Veszek egy nagy lábast, az összetevőket rétegesen teszem a lábasba. Persze a hagymát apróra vágom, mikor majdnem puhára főtt borkánokba (befőttesüvegekbe – szerk.) teszem. Kb. 12 üveggel lesz ebből az adagból.

paradicsomos zoldbab 04

Szárazdunsztba teszem másnapig és aztán be a hűvös spájzba.

paradicsomos zoldbab 05

Én inkább csak levest szoktam télen belőle főzni, de nagyon finom főzeléknek is! Itt a környékünkön nagyon sokan így rakjuk el a zöldbabot. Sokkal finomabb és ízletesebb, mint a mélyhűtött, és ami fontos, hogy az én kertemben termett és semmi vegyszer!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR