Ellenállhatatlan, amikor a zöldbab összeáll a paradicsommal!
Levesnek vagy főzeléknek is finom a paradicsomos zöldbab. Szatmárnémeti olvasónk, Fodor Anikó saját kertjében termett zöldségekből készít, rak el nálunk talán kicsit különlegesnek számító paradicsomos zöldbabot. Ennek a receptjét osztja meg velünk az alábbiakban.
A paradicsomos zöldbabot édesanyámtól tanultam. Régen is így rakta el és már én is így szoktam eltenni.
Nagyon szeretjük, minden hozzávaló az én kertemből van, kivéve a tartósítót.
Hozzávalók:
- 6 kg zöldbab
- 4 l paradicsomlé
- 1 l olaj
- 4 nagyobb hagyma
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- 4 evőkanál só
- befőzőpor – ennek a pontos magyar nevét és összetételét nem tudom, itt nálunk (Romániában) így hívjuk. Ezt tesszük a befőzéshez szánt zöldséghez, gyümölcshöz, hogy ne romoljon meg.
Így készül:
Veszek egy nagy lábast, az összetevőket rétegesen teszem a lábasba. Persze a hagymát apróra vágom, mikor majdnem puhára főtt borkánokba (befőttesüvegekbe – szerk.) teszem. Kb. 12 üveggel lesz ebből az adagból.
Szárazdunsztba teszem másnapig és aztán be a hűvös spájzba.
Én inkább csak levest szoktam télen belőle főzni, de nagyon finom főzeléknek is! Itt a környékünkön nagyon sokan így rakjuk el a zöldbabot. Sokkal finomabb és ízletesebb, mint a mélyhűtött, és ami fontos, hogy az én kertemben termett és semmi vegyszer!