Kiválóan tűri a szárazságot a hamvas cipruska

Kiválóan tűri a szárazságot a hamvas cipruska

Illatos lombozat.

A hamvas cipruska (Santolina chamaecyparissus) a mediterrán területekről, a Földközi-tenger vidékéről származik. Az általában 10-60 cm magasra megnövő növény illatos félcserje, mely dísznövényként is mutatós.

hamvas cipruska kivaloan turi 02

Nálunk örökzöld félcserjeként él. Finoman fogazott, szőrös, molyhos levelei friss zöldek vagy ezüstszürkék. A szőrözöttség védelmet nyújt az erős párologtatással szemben. Az intenzív illatú, aromás növény elűzi a rovarokat, távol tartja a csigákat is. Júniustól augusztusig virágzik, kis kerek virágfejecskéi fehérek vagy sárgák. A sűrűn elágazó növény függőlegesen és elterülve is nőhet.

hamvas cipruska kivaloan turi 03

Nagyon jól mutat sziklakertekben, mediterrán kertekben, sőt tetőkertekben, rézsűkben is. Dézsában, cserépben is nevelhető. Ültessük együtt piros tulipánnal, tűzgyöngyvirággal, rózsával. A kavicsos területeken szépen mutat levendulával, kakukkfűvel, zsályával, macskamentával összeültetve. A hamvas cipruska szárítva molyok, gyümölcslegyek, szúnyogok elriasztására alkalmazható.

hamvas cipruska kivaloan turi 04

A legjobban a meleg, napfényben gazdag helyeken érzi magát. A természetben sziklás, tápanyagban szegény, száraz talajon él, emiatt a kertben is hasonlóan sovány, jó vízáteresztő, meszes, száraz közeget igényel.

hamvas cipruska kivaloan turi 05
Herbolario Allium

Kiválóan bírja a szárazságot. Jól tűri a fagyokat is, de nagyon kemény teleken takarjuk fenyőágakkal. Lehetőleg télen is száraz helyen álljon és gondoskodjunk a talaj jó vízelvezetéséről is.

Nem igényel különösebb törődést, nem szükséges öntözni sem. Évente érdemes egyszer erőteljesebben visszavágni a virágzást követően, hogy bokrosabb növekedésre serkentsük.

hamvas cipruska kivaloan turi 06
Dan Hurt

A legkönnyebben dugványokkal szaporíthatjuk. Ehhez kora tavasszal szedjünk 15-20 cm hosszú hajtásokat a növényről, vágjuk le róla a leveleket és dugjuk félárnyékos helyen homokos talajba. Tartsuk a közeget nedvesen, amíg a dugvány fejlődésnek indul.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR