Komposztálási legendák és tévhitek

Komposztálási legendák és tévhitek

Diófalevél? Kártevők? Gyomosító magvak? A komposztálással kapcsolatos igazságoknak és legendáknak jártunk utána.

Bizonyos dolgokat jobb elégetni? Nem biztos! Sokan azt hiszik, hogy a diófa lombja káros anyagokat tartalmaz, nem komposztálható. Ez az elmélet kiterjed az ecetfára, fenyőtűre is. Mások a felmagzott gyomnövények komposztálását nem javasolják, mert a magvak később a komposzttal széthordva gyomosíthatnak. Megint mások a beteg növényi részek komposztálásától tartanak, hiszen azok később újra fertőzhetnek.

Szépséges komposzt

Ezeknek a problémáknak van valóságalapja, de a helyes komposztálásnál nem okoznak gondot. A nehezen korhadó lomb a nitrogéntartalmú egyéb anyagok hatására gyorsabban bomlik, a gyommagvak és betegségek az időtől és a magas hőmérséklettől pusztulnak el. Ez azonban kétségkívül 9-12 hónapig is eltarthat.

A komposztban élő pajorok jellemzően nem a káros, élő növényi gyökereket fogyasztó rovarok közül kerülnek ki, hanem épp a lebontásban részt vevő, korhadékot fogyasztók közül. Cserebogár-pajor helyett gyakrabban találkozunk hasznos rózsabogár-pajorral, pinceászkával, hangyával. Ahogy ezek a rovarok aprítják a korhadékot, a mikroorganizmusok számára feltárják a nehezen hozzáférhető részeket és ezzel meggyorsítják az érést.

A komposztban ő a jófiú

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR