A kerti grillsütőnk a kapható legegyszerűbb példány, amely kiválóan alkalmas a hússütéstől egészen a kenyérlángos készítéséig mindenre. Megmutatom, hogyan sütöttünk rajta egy grillvacsora után két szép megtermett kürtőskalácsot.
A tésztához általában valamelyik bevált kalácstésztámat használom, mondjuk ezt:
fél kiskanál só
3 deci tej
4-5 ek cukor
5 dkg vaj
1 tojás
2,5 dkg élesztő
50 dkg finomliszt
Megdagasztom (akár kenyérsütőben), kelesztem 30 percig, utána kinyújtom 4-5 mm-esre, felvágom csíkokra és már mehet is az olajozott kürtőskalács formára. Így ni.
Beleforgatom cukorba, Toldit játszva beletartom a grillbe a parázs fölé és forgatom-forgatom-forgatom... Közben iszom. Sokat. Mert fárasztó a forgatás. Addig forgatom, amíg meg nem barnul.
Néha a kisebbek kedvéért még csinálok egy fahéjas cukor-keveréket és a még forró kalácsot kicsit meghempergetem benne.
A kalács sütögetés klassz befejezése lehet a kerti grillezésnek, mert még egyébként is van parázs, valamint azok a kalács készítő fahengerek darabonként 5-6 kilót nyomnak tészta nélkül, tehát le lehet dolgozni a korábban tálalt sült husit. Jó étvágyat!