Lassan készül a sokoldalúan felhasználható birsalmasajt

Lassan készül a sokoldalúan felhasználható birsalmasajt

Jó munkához idő kell.

A jó birsalmasajthoz pedig rengeteg, vallja Krotos Erika, aki egészen kiskorában, nagymamája konyhájában kóstolt bele a készítésébe. Erika a Kertészkedők Klubjában mutatta meg maga készítette birsalmasajtjait, melyek látványra is azt sugallták, rutinos készítő kezei közül kerültek ki. Meg is kértük hát, meséljen róluk.

Egész kicsi gyerek voltam még, amikor az én drága nagymamámmal együtt főztünk birsalmasajtot. Persze akkor inkább csak láb alatt voltam, mint igazi segítség lettem volna, de már akkor is áhítattal figyeltem a készítési folyamatot. Aztán felnőtt fejjel is éveken keresztül főztem a családomnak, rokonoknak, barátoknak. Majd egyszer csak rájöttem, hogy érdemes lenne ezt a finomságot másokhoz is eljuttatni, ugyanis a mai fiatalok alig ismerik ezt a hagyományos ínyencséget.

Pár éve hozzájutottam egy kertecskéhez és végre megvalósult a gyermekkori álmom. Azt csinálhatok, amit mindig is szerettem volna: kertészkedek és feldolgozom az ott termett zöldségeket, gyümölcsöket. Első dolgom volt birsalmafákat ültetni, de azóta ültettem rebarbarát is, mert az is egy elfeledett, különleges növény, amiből szintén nagyon finom lekvár készíthető.

A birsalmasajt az én szeretett nagymamám féltve őrzött, titkos családi receptje alapján készül. Én is kipróbáltam az interneten található sok „okos, gyors, egyszerű, sütőben készíthető, mikróban pillanatok alatt elkészülő, hű, de gyorsan megcsinálható” receptet. Aztán, amikor olvastam a kommenteket és én is tapasztaltam, hogy „ja, megpenészedett”, „miért nem száradt ki”, „két hete csináltam, még mindig folyik,” rájöttem, hogy nagyon jó a modern világ és a modernnek hitt receptek, de én maradok a régi, jól bevált módszernél.

Birsalma, cukor, fazék, fakanál, kés, vágódeszka, jó erős kéz, sok idő, türelem, formák, zsírpapír, tálcák, szellős hely, még több idő szükséges hozzá. 5-6 kg gyümölcsöt dolgozok fel egyszerre. 1 kg gyümölcshöz 60-70 dkg cukor mindenképpen kell, mert különben nem szilárdul meg, folyós marad és később megpenészedik.

birsalmasajt lassan keszul 02
Kép: Krotos Erika

A birsalmasajt egy sokáig főzött lekvár, miközben a nedvesség kipárolog belőle és a benne lévő pektintartalom miatt vágható, szeletelhető, szilárd állagú csemegévé válik. Nem lehet gyorsan, hirtelen elkészíteni. Idő kell hozzá és türelem.

birsalmasajt lassan keszul 03
Kép: Krotos Erika

A jól elkészített birsalmasajtot már másnap ki lehet fordítani/borítani a formából. Szellős helyen, szobahőmérsékleten, zsírpapírral bélelt tálcákra téve szárítom. Minden nap átforgatom és letörölgetem róla a fölösleges nedvességet. 2-3 hét múlva már kellőképpen szilárd ahhoz, hogy celofánba csomagolva akár 2 évig is elálljon. De sokan teszik manapság hűtőbe, vagy mélyhűtőbe is, az is jó megoldás lehet.

birsalmasajt lassan keszul 04
Kép: Krotos Erika

Igazi csemege vékony szeletekre vágva, dióval, sajtokkal, szőlőszemekkel. De lehet vajas kenyérre szeletelni, süteményekbe sütni, diós-mákos kalácsokba apróra vágva beletenni, bejglibe sütni stb. Akár a karácsonyi pulyka töltelékébe is rakható. Apró darabokra vágva és utána csokiba mártva pedig még szaloncukor is készülhet belőle.

birsalmasajt lassan keszul 05
Kép: Krotos Erika

Aki pedig nem akarja saját maga elkészíteni a birsalmasajtot, az itt tud Krotos Erikától vásárolni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR