A legfinomabb kolbász saját füstölőben készül

A legfinomabb kolbász saját füstölőben készül

Az újrahasznosítás jegyében két vashordó és egyéb – ház körül fellelhető – anyagok felhasználásával kiválóan funkcionáló kerti kolbászfüstölő készíthető.

A Kertészkedők Klubjában mutatta be Banai István  azt a maga készítette, kis méretű mobil füstölő berendezést, mely elmondása szerint a már többévnyi használat során remekül teljesített. Ő mondja el az alábbiakban részletesen, hogy pontosan hogyan állította össze és milyen finomságokat füstölt már benne.

Az ötlet

Az eredeti ötlet sajnos nem az enyém. Bár learathatnám a babérokat, nem teszem! Az eredeti alap füstölőt a volt szomszédomnál láttam, amit magam továbbfejlesztettem belátásom szerint javítva rajta.

Nagyon kicsi volt a telek, ahol ezelőtt laktam (252 m2) a házzal együtt. Ezért volt indokolt mindent a lehető legkisebbre és legegyszerűbbre csinálnom. Mivel ez szétszedhető, így nem foglalt sok helyet.

Miután áttanulmányoztam a szomszéd technikáját, nekiláttam az anyagok beszerzéséhez. Amiben nagyon nagy segítségemre volt nagy barátom, Jaksa Sándor, ugyanis nála minden fellelhető volt darabokban külön-külön.

Felhasznált anyagok

A projekthez szükségem volt 2 db 200 literes vas olajoshordóra, amit a legelső lépésben ki kellett égetni. Kellett még legalább 2 m kályhacső, illetve egy olyan fémdoboz, ahol a parazsat lehet tartani. Kellett még pár darab szerszám és nagyfokú elkötelezettség a célért.

vashordobol kolbaszfustolo 02

vashordobol kolbaszfustolo 03

Így készült

Első lépésként az egyik hordó tetejét peremen belül ki kellett vágni. Ez több célú, mert egyben üstház is. Erre vágtam alulra ajtónyílást is, amit utána zsanérral visszahelyeztem. A felüliről kivágott lemez közepét kocka alakban kivágtam, hogy ne közvetlen menjen a füst a csőből a kolbászokra, hanem terelőlemezként visszahelyeztem az alsó hordóra.

vashordobol kolbaszfustolo 04

vashordobol kolbaszfustolo 05

A felső hordó alját peremen belül ismét ki-, illetve a tetejét perem alatt kb. 2 centiméterre levágtam. Az utóbbi lett a teteje.

Felüliről 4 db betonvasnak vágtam mélyedést, illetve kb. 1/3-nál átfúrtam 12-es fúróval, hogy a 10-es betonvasakat könnyedén át tudjam majd tolni a furatokon.

A felső hordó alsó felére hegesztettem 3 db lemezfület azért, hogy a két hordó fixen álljon egymás tetején és még véletlen se tudjon az egyik elmozdulni a másikról. Ez lényeges!

Ezek után már csak a kályhacső helyét kellett kivágni. A tűztér számomra adott volt, nem én csináltam.

Maga az elkészítése – miután már a rendelkezésemre állt hozzá minden – kb. 1 napomba került. Sajnos anyagárról nem tudok nyilatkozni, mert minden alkatrészt hozzá úgy kaptam.

vashordobol kolbaszfustolo 06

vashordobol kolbaszfustolo 07

Amire figyelni kell

A készítés során már előre tudtam, hogy a sarokcsiszolóval való vágásoknál nagyon oda kell figyelni a pontosságra. Törekedni kellett arra, hogy az illesztések, kéménynyilasok stimmeljenek, hogy a későbbiek folyamán a füst ott jöjjön ki, ahol kell neki és ne máshol.

vashordobol kolbaszfustolo 08

vashordobol kolbaszfustolo 09

Tapasztalatok

Már 3. éve használom teljes megelégedettséggel, folyamatosan fejlesztve a technológián.

Az első évben akácfa hasábot gyújtottam be és utána elfújva parázsoltattam. Azért használok üveglap ajtót a tűztérnél, hogy messziről (a konyhából) lehessen látni, ha kigyullad a fa. Nem szabad, hogy égjen, mert az hőt termel és 15-20 °C felett nem jó a húsárunak a füstölése. Úgynevezett hideg füstre van szükségünk.

A második évben már szereztem akác fűrészport. Sokkal könnyebb volt már a dolgom, mert a parázsló fára rászórva a fűrészport csodálatos füstöt kaptam. És nem gyulladt fel a tűz, csak füstölt.

A harmadik évben, idén kipróbáltam a bükkfa forgácsot füstölésre. Sajnos az eredményről nem tudok még nyilatkozni, de a képek ezt mutatják be. A kolbásznak még érnie kell.

vashordobol kolbaszfustolo 10

A 3 év alatt nagyon sokat füstöltem benne. Elsősorban kolbászt, szalámit, amit 8-16 órán keresztül tartottam füstben. De csináltam benne házi sonkákat is 7-12 kg közötti súlyban, aminek bizony 3 napi füstre volt szüksége reggel 6-7-től este 8-9 ig. Ezen felül még házi nyulat is füstöltem benne, amiből nagyon kellemes bableves lett! A legextrémebb dolog, amit füstöltem – barátomat idézve – a "malacarc". Vásároltunk 10 darab fél disznófejet, azt kicsontoztam, lesóztam 2 hétre, majd 2 hét erejéig páclében áztattam. Ezek után egy napi szikkasztás után egy napig füstöltem. Annál finomabb húsos tarhonyát még nem ettem, mint ami abból készült.

vashordobol kolbaszfustolo 11

Három év távlatában nyugodtan kijelenthetem, hogy a gépezet maximálisan jól működik! Biztosan van jobb, van finomabb házi kolbász, de ezt én csinálom magamnak, ezáltal számomra mindig is ez lesz a legjobb, mert ebben benne van a szívem, lelkem és tudásom. A három év alatt magán a technikán nem kellett módosítanom, csak a füstölés technikája változott, finomodott. Amit nagyon fontosnak tartok, az az, hogy nagy odafigyelést igényel, mert hamar lehet füstölt kolbászból sült kolbászt csinálni, ha az ember nem figyel oda.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR