Birs és narancs is került az üvegbe a fermentált zöldségek mellé

Birs és narancs is került az üvegbe a fermentált zöldségek mellé

Élénk színek.

A fermentálással történő tartósítás régi és nagyon egyszerű módszer. Ha néhány alapszabályt betartunk, a siker garantált.

Wágnerné Selmeczi Mónika  zöldségeket és gyümölcsöket vegyesen fermentált, az eredmény nem csak látványos, hanem finom is. Mónikától ismerhetjük meg a készítés részleteit:

"Tagja vagyok a Fermentálás- tippek, trükkök, receptek nevű Facebook-csoportnak. Király Ágnes receptjéből indultam ki, a gyömbéres-narancsos lilakáposztából. Közben a többi csoporttagtól is kaptam ötleteket.

Amire szükség volt

Ezekben az üvegekben most lilakáposzta szeletelve, cékla reszelve, lilahagyma és birs vékonyra szeletelve, narancs szeletelve (héj nélkül!) található. Van benne még: adalék- és jódmentes só és fűszerek: mustármag, babérlevél, egész bors. A leszorításhoz káposztatorzsa és tormaszeletek. Szükség esetén felforralt és lehűtött víz.

Így készült

A felszeletelt és lereszelt alapanyagokat lemértem. A súlyuk 2%-át kiszámoltam, ennyi sót mértem ki. A sót a zöldségkeverékhez adtam és alaposan elkevertem, a fakanállal kicsit meg is törtem, így könnyebben levet eresztett. Kicsit pihentettem a keveréket, közben előkészítettem az üvegeket, lapkákat. Az üvegek aljába tettem a fűszereket: mustármagot, borsot, babért. Amikor többszöri átkeverés után már levet engedtek a zöldségek, betöltöttem az üvegeket. Közben folyamatosan tömörítettem is a fakanállal, a narancskarikát közben az üveg oldalához szorítottam.

naranccsal fermentalt zoldsegek 02
Alapanyagok

naranccsal fermentalt zoldsegek 03
Keverés

Fontos, hogy kiszorítsuk a levegőt! A legtetejére káposztatorzsa szeleteket, végül tormát tettem úgy, hogy lefedjék a zöldségeket és a lé alatt tartsák, leszorítsák. Amelyik üvegben kevés volt a lé (nem fedte el a zöldségeket), felöntöttem vízzel és kapott még egy kicsi sót is. Az üvegeket szorosan lezártam hibátlan lapkákkal és tálcára állítottam a konyhában.

naranccsal fermentalt zoldsegek 04
Leszorítás részben

naranccsal fermentalt zoldsegek 05
Teljes leszorítás

Amire figyeljünk

• Hibátlan, egészséges alapanyagot szabad csak felhasználni, tehát alaposan meg kell tisztítani a zöldségeket felhasználás előtt, és el kell távolítani a rossz részeket.

• Lényeges még, hogy elegendő só kerüljön a zöldségekre!

• Az eszközök is legyenek tiszták, csakúgy, mint az üvegek, de kifőzni nem kell őket. A lapkán múlik nagyrészt a siker, ezért fontos, hogy az adott üvegre való, sértetlen, tiszta, lehetőleg új legyen.

• Fontos még a nagyjából állandó, kb. 18-22 fokos hőmérséklet az első 1-2 hétben, közvetlen napfénytől védve.

• Mindenképpen tegyünk peremes tálcát vagy tányért az üvegek alá, mert erjedés közben sziszegő, bugyogó hangok kíséretében lé fog szökni a lezárt üvegekből. Érdemes naponta egyszer leöblíteni az üvegeket és a tálcát.

naranccsal fermentalt zoldsegek 06
Légmentesen lezárva

Ha lezajlott az erjedés (lecsendesedett, nyugalomban van), hűvösebb helyre is tehetjük. Bontatlanul egy évig is eláll. Felbontás után viszont hűtőszekrényben kell tárolni. Óvatosan kell bontani, mert "kifuthat" a lé.

Mi leggyakrabban meleg vagy hideg ételekhez, szendvicsekhez fogyasztjuk. Keverhető friss zöldségekkel, és salátaként fogyasztható, de ételek alapanyagaként is felhasználható sülve vagy főve.

A fermentálás egy rendkívül egyszerű módszer. Minden eszköz megtalálható hozzá egy átlagos háztartásban. Az adalékmentes sót és a lehetőleg új, megfelelő méretű lapkát kell általában beszerezni, de ez sem bonyolult. Ennél a módszernél az erjedés során átalakulnak az alapanyagok, a szervezetünk számára jobban hasznosulnak. Az emésztést is segítik, pre- és probiotikumokat tartalmaznak az így készült finomságok.

naranccsal fermentalt zoldsegek 07
Három naposak

Végtelen variáció hozható létre a zöldségek, fűszerek variálásával. A zöldségek darabolása is újabb lehetőségeket rejt, mert az esztétikán kívül az erjedést is befolyásolja. A különböző színű zöldségeknek is nagy jelentőségük van, hiszen először a szemünkkel eszünk. A különböző zöldségek, gyümölcsök társításával új ízélmény jön létre, amely alapvetően savanyú.

Tartósítószer és hőkezelés nélkül, egészséges és finom ízkavalkád jön létre a saját kezeink között. A sikerélmény örömöt okoz, és újabb alkotásra sarkall. Így okoz jó értelemben függőséget. Leírni hosszabb, mint elkészíteni."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR