Ajándéknak is kiváló!
Többen, akik birset dolgoznak fel, arról számolnak be, hogy a gyümölcs előkészítése okozza a legtöbb fáradságot számukra. Szerencsére már néhány kilogrammnyi mennyiségből is érdemes nekilátni például lekvárt készíteni, ahogyan tette azt Csukás Andrea is, aki naranccsal és mézeskalácsfűszerrel ízesített birslekvárt készített.
A narancsos-mézeskalácsfűszeres lekvárt most készítettem először. Eddig csak birsalmasajtot és -befőttet csináltam. A receptet a Facebookon olvastam, de nem mentettem le, így emlékezetből csináltam meg.
Hozzávalók:
- 3 kg előkészített birsalma
- 1 kg cukor
- 1 zacskó/1,5 dkg mézeskalácsfűszer
- 4 narancs leve
- dzsemfix
Ezeket jól összefőztem, botmixerrel pürésítettem, és forrón kis üvegekbe töltöttem. Mivel ajándékba szánom, díszítve lettek az üvegek.
Csináltam még birsalmasajtot is. 1 kg birsalmához 1 dl vizet, 70 dkg cukrot, 1 kávéskanál citromsavat használtam. Ezeket is összefőztem és pürésítettem. Szilikon formában szárítottam.
Egy-egy alkalommal olyan 2-3 kg birset dolgozok fel, ekkora mennyiséghez vannak fazekaim. Ráadásul elég fárasztó az alma összevágása. Tavaly kétszer el is vágtam a kezem, ezért a középső fiamtól védőkesztyűt kaptam karácsonyra.
A lekvár több évig eláll, mert van benne tartósító. A sajtot csak friss fogyasztásra csinálom. Mivel elég nagy a család, illetve a baráti társaság, így hamar el is fogy. Az idén babalátogatóba és névnapi, szülinapi ajándéknak is azt vittem.