Kis adag, nagy siker: így készül a narancsos-mézeskalácsos birslekvár

Kis adag, nagy siker: így készül a narancsos-mézeskalácsos birslekvár

Ajándéknak is kiváló!

Többen, akik birset dolgoznak fel, arról számolnak be, hogy a gyümölcs előkészítése okozza a legtöbb fáradságot számukra. Szerencsére már néhány kilogrammnyi mennyiségből is érdemes nekilátni például lekvárt készíteni, ahogyan tette azt Csukás Andrea  is, aki naranccsal és mézeskalácsfűszerrel ízesített birslekvárt készített.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 02

A narancsos-mézeskalácsfűszeres lekvárt most készítettem először. Eddig csak birsalmasajtot és -befőttet csináltam. A receptet a Facebookon olvastam, de nem mentettem le, így emlékezetből csináltam meg.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 03 

Hozzávalók:

  • 3 kg előkészített birsalma
  • 1 kg cukor
  • 1 zacskó/1,5 dkg mézeskalácsfűszer
  • 4 narancs leve
  • dzsemfix

Ezeket jól összefőztem, botmixerrel pürésítettem, és forrón kis üvegekbe töltöttem. Mivel ajándékba szánom, díszítve lettek az üvegek.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 04

Csináltam még birsalmasajtot is. 1 kg birsalmához 1 dl vizet, 70 dkg cukrot, 1 kávéskanál citromsavat használtam. Ezeket is összefőztem és pürésítettem. Szilikon formában szárítottam.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 05

Egy-egy alkalommal olyan 2-3 kg birset dolgozok fel, ekkora mennyiséghez vannak fazekaim. Ráadásul elég fárasztó az alma összevágása. Tavaly kétszer el is vágtam a kezem, ezért a középső fiamtól védőkesztyűt kaptam karácsonyra.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 06

A lekvár több évig eláll, mert van benne tartósító. A sajtot csak friss fogyasztásra csinálom. Mivel elég nagy a család, illetve a baráti társaság, így hamar el is fogy. Az idén babalátogatóba és névnapi, szülinapi ajándéknak is azt vittem.

narancsos mezeskalacsos birslekvar 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR