Lisztharmat a kertben: házi praktikákkal eredményes lehet-e a harc ellene?

Lisztharmat a kertben: házi praktikákkal eredményes lehet-e a harc ellene?

Természetes módszerekkel szorítsuk vissza a növénybetegséget.

A lisztharmat gyakori probléma lehet olyan időszakokban, amikor sok a csapadék és magas a levegő páratartalma. A betegség számos kerti növényt károsíthat, szürkésfehér, porszerű bevonatként megjelenhet a levelek, virágok, termések, különböző gyümölcsök és zöldségfélék felszínén. Ha elmulasztjuk kezelni, a fertőzés súlyosbodhat, az érintett levelek pedig megsárgulhatnak, megbarnulhatnak. Sok kertész – mielőtt még bolti vegyszerekhez nyúlna – környezetkímélő megoldások, házilag elkészíthető szerek receptje után kezd kutatni. A környezettudatosság jegyében valóban az lenne a követendő eljárás, ha kertészként először vegyszermentes, kiskertekben is alkalmazható megoldások után néznénk.

lisztharmat hazi praktikak 02

A legjobb módszer a lisztharmat megelőzése

A lisztharmat ellen a legjobb taktika a megelőzés. Mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy a kertbe csakis egészséges növények kerüljenek. A lisztharmatot vegyszerek használata nélkül úgy előzhetjük meg, ha a szokásos éves metszési idényben egyszerűen visszavágjuk, lemetsszük az elhalt növényi részeket. Fontos továbbá, hogy a növényeket ne ültessük egymáshoz túl közel. Így nem füllednek be és biztosított körülöttük a szabad légáramlás.

Lényeges az is, hogy ne ültessünk növényt a kert kifejezetten vizenyős, egész nap árnyékban lévő területeire, mivel nagy eséllyel ezeken a helyeken fogja legelőször felütni a fejét a lisztharmat. Szintén vegyszermentes praktika, hogy az automata öntözőrendszer az esti órákban már permetezzen vizet, így a víz nem ül meg túl soká a növények lombján. Bár a víz maga nem okozza a lisztharmat súlyosbodását, lehetővé teszi, hogy általa könnyebben átterjedjen a növény többi levelére.

lisztharmat hazi praktikak 03

Bio szerekkel a lisztharmat ellen

Ha a megelőzés sikertelen, elsőként bio szerekkel próbáljunk megszabadulni a lisztharmattól. Ha már van lisztharmattal megfertőződött növényünk, ügyeljünk arra, hogy a beteg növényi részek ne kerüljenek a komposztba. Több lehetőségünk is van arra, hogy természetes módon, házi szerekkel próbáljuk kiiktatni a kertből a lisztharmatot.

A lisztharmat egyik természetes ellenszere a hidrogén-peroxid vizes oldata (9 rész vízhez 1 rész hidrogén-peroxidot keverjünk). Körülbelül hetente egyszer alaposan permetezzük meg vele a növényeket. Ne feledjük: a lisztharmat természetes anyagokkal történő visszaszorítása mindig kívánatosabb, mint rögtön erős vegyszereket alkalmaznunk a probléma megoldása érdekében.

lisztharmat hazi praktikak 04

Léteznek olyan kerti növények, mint például az orgona, amelynek levelein bár gyakran megtelepszik a lisztharmat, mégsem okoz különösebb kárt a növényben. Így az ilyen szívósabb növényeken még házi szereket sem szükséges feltétlenül alkalmaznunk a lisztharmat megszüntetésére.

Egy másik dolog, amit érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha egy bizonyos növényfaj lisztharmattal fertőződik meg, még nem biztos, hogy ez a lisztharmat-törzs más növényfajokat is meg fog fertőzni. Például a rózsákról nem fog átterjedni az orgonára, csak a többi rózsára.

lisztharmat hazi praktikak 05

A lisztharmat elleni legjobb házi praktika tehát, ha ügyelünk arra, hogy a kertben ne legyen túl nagy nedvesség és magas páratartalom a növényeink körül. Ha ezt biztosítani tudjuk a gondos éves metszéssel egyetemben, máris sokat tettünk a növényeink egészségének, jó kondíciójának és esztétikus megjelenésének megőrzéséért.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR