Ezzel a két házi szerrel érdemes felvenni a lisztharmattal szemben a harcot

Ezzel a két házi szerrel érdemes felvenni a lisztharmattal szemben a harcot

Fontos a megelőzés.

Számos zöldség, gyümölcs és dísznövény rettegett betegsége a lisztharmat, amely egy gombák által okozott kór. A lisztharmat száraz, napos időben is terjed, a gomba szép időben is fertőz, tipikusan a késő nyári napokon. A levél felső oldalán letörölhető fehéres, később piszkos-barna bevonatot látunk, a fertőzött levelek barnulnak, száradnak. Gyakran megfigyelhető a fertőzés például rózsa, uborka, sárgarépa, alma esetében.

Egy jól ismert házi szer a lisztharmat ellen a tej és víz keveréke, amit az érintett növényre permetezhetünk. Megelőzésként vagy enyhébb esetekben hatásos lehet 1:8 arányban elkészíteni a keveréket tejjel (kivéve tartós tej) és hetente többször lefújni ezzel a növényeket. A tejben található tejsavbaktériumok kedvezőtlen körülményeket teremtenek a gomba számára.

További lehetőség a már elterjedtebb lisztharmattal szemben sütőporral felvenni a harcot. A sütőporból, repceolajból és vízből álló elegy formájában. Mivel a sütőpor nátrium-hidrogén-karbonátot tartalmaz, a vízzel gyengén lúgos oldatot képez, ami a károsító gombának nem kedvez. A keverékhez egy tasak sütőport kb. 20 milliliter olajjal és 2 liter vízzel keverjünk el, majd kb. 2 hetente kezeljük ezzel a növényt. Mivel az eső lemossa a keveréket, érdemes többször ismételni a kezelést.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR