Macska a kertben: hogy az együttélés mindenkinek kellemes legyen

Macska a kertben: hogy az együttélés mindenkinek kellemes legyen

Kertészként is sokat tehetünk azért, hogy a cicáinkkal való együttélés mindannyiunk számára kellemes legyen.

Féltett macskáink ösztöneiktől és kíváncsiságuktól hajtva gyakran vágyódnak ki a szabadba. Azonban mi nem minden esetben szeretnénk, hogy felügyelet nélkül kószáljanak a kertben vagy akár el is hagyják azt. Áthidaló megoldás, ha kifutót vagy kennelt helyezünk el számukra a kert egyik szegletében. Számtalan megvalósítás, kreatívabbnál kreatívabb ötlet kínálkozik, ezekről itt található egy-egy nagyobb csokorra való:

macska a kertben 01

Ha még nagyobb szabadságot biztosítanánk doromboló kedvencünk számára, aki így egész kertünket kedvére bebarangolhatja, de az utcára való kijutását megakadályoznánk, kerítésünket érdemes "macskabiztossá" tennünk. Ezzel kapcsolatos hatékony praktikák részletesen az Így vedd rá a macskádat, hogy otthon maradjon című szemléletes videóval illusztrált cikkben olvashatók.

macska a kertben 03

A kinti világot előszeretettel felfedező cicusok olykor jó, ha könnyedén feljutnak például a ház emeletére is - kívülről. Nem csak számukra lehet kényelmes, ha segítjük őket például egy kis létrával, de a gazdi számára is előnyös, ha a cica ily módon nagyobb önállóságot kap. A macskáknak készíthető létrák, lépcsők lehetnek egészen egyszerűek, de némi kreativitást bevetve akár dekorációs elemként is megállhatják a helyüket. Inspiráló ötletek itt: Segíts a cicádnak egy kerti létrával!

macska a kertben 04

Ha igazán figyelmesek vagyunk, a kertben ültetett növények összeválogatásakor is törekszünk arra, hogy cicánk kedvében járjunk, illetve hogy olyan növényektől távol tartsuk, amelyek veszélyt jelenthetnek rá. Vannak olyan növények, melyeket a macskák kifejezetten vonzónak találnak: 6 növény, amiért tuti bolondul a cicád. Ezek áltakában jótékony hatásúak is egészségükre nézve. A kedvező hatású növények gyűjteménye pedig itt található.

macska a kertben 05

Felmerülhet a kérdés konkrét növényekkel kapcsolatosan, hogy vajon nem ártalmasak-e rájuk nézve? A gyakori tulipánnal és az egyre közkedveltebb liliomfával kapcsolatosan a válasz az alábbi cikkekben olvasható:

Akár saját macskánkról van szó, akár a környék kertünkben bóklászó cicáiról, nem szerencsés, ha kisebb-nagyobb dolgukat például a veteményesben végzik. Egy kis odafigyeléssel és néhány fortély bevetésével azonban megakadályozhatjuk őket ebben: Így vedd rá a macskát, hogy ne nézze vécének a kerted!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR