Egy természetes szer a macskák és csigák távoltartására: a kávézacc

Egy természetes szer a macskák és csigák távoltartására: a kávézacc

Ne dobd ki, ha lefőzted a feketédet.

Macskák és csigák: két állat, amely igazán nagy károkat képes a kertben okozni. Létezik azonban ellenük egy házi csodaszer, a kávézacc!

Kávézacc szinte mindegyik háztartásban keletkezik kisebb-nagyobb mennyiségben. Ha kerttulajdonosok vagyunk, érdemes ezt az anyagot a kuka helyett egy tálba lendíteni, és összegyűjteni. Na jó – kérdezhetjük, de mégis minek kapargassuk ki? Vajon mihez kezdjünk vele? A válasz egyszerű: szórjuk szét a kertben.

kavezacc macska csiga ellen 01

Lehet, hogy elsőre meglepően és mulatságosan hangzik, de a kávézacc nagyszerűen használható a nemkívánatos négylábú macskák és láb nélküli csigák távoltartására. Aki nem hiszi, az az első próba után meg fog lepődni a hatékonyságán. Szóval elő a kávéfőzővel, és miután megfőztük a feketét, ne felejtsük összegyűjteni a zaccot.

A macskák és a csigák ugyanis egyáltalán nem kedvelik a kávézaccot. A szemcsés zacc keserűanyagokat tartalmaz, amiknek a szaga is igen egyedi. Éppen ezért nem kedvelik a már említett állatokon kívül a hangyák sem.

kavezacc macska csiga ellen 02

Ha zaccot szórunk szét a kertben, akkor azzal kifejezetten jót teszünk a talajnak is, ugyanis a földigilisztákat is odacsalogatja a morzsás anyag, és segítenek fellazítani a talajt. A kávézacc ráadásul értékes tápanyagokat is tartalmaz, ezért nagyszerűen használható természetes trágyaként is.

Előfordulhat, hogy bizonyos macskákat távol akarunk tartani a kertünktől, vagy a saját macskánkat szeretnénk távol tartani bizonyos helyektől. Mondjuk lehet, hogy a terasz tiltott zóna a cicus számára. Egyszerűen megoldható a dolog, ha egy tálba kávézaccot teszünk. A macska ráadásul nem válogatós: egyformán utálja mind a száraz, mind a nedves kávézaccot.  Ez a módszer különösen jó akkor, ha a kölyökmacskát szeretnénk megtanítani arra, hogy bizonyos helyekre ne tegye be a lábát.

A csigák esetében pedig a száraz kávézaccot keverjük össze némi kerti földdel és vigyük ki a virágágyásba. Így két legyet ütünk egy csapásra, nemcsak a puhatestűek elleni védelemben, de trágyaként is hasznos a kávézacc. A zaccot célszerű egy nagy tálba gyűjtenünk mindig kávézás után, és megszárítanunk (a koffein egyébként egyfajta idegméregként is működik a csigák esetében).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR