Az 5 legmérgezőbb szobanövény a macskák számára – ezeket kerüljük el

Az 5 legmérgezőbb szobanövény a macskák számára – ezeket kerüljük el

Kíváncsi cicusok.

A mérgező szobanövények komoly veszélyt jelenthetnek a cicák számára! A növények otthonunk díszei, mutatósak, tisztítják a levegőt, jobb klímát teremtenek – de a házikedvencek mellett körültekintéssel válasszuk meg őket. A macskák ugyanis hajlamosak a gyomrukba és bélrendszerükbe került szőrgolyók elleni védekezés miatt rágcsálni a zöldekből. Éppen ezért csak ártalmatlan növényt válasszunk, ha a lakásban élő cicusunk van.

macska 5 mergezo noveny 02

Mutatjuk, hogy mely szobanövényeket kell feltétlenül elkerülni!

Buzogányvirág (diffenbachia), nagylevelű buzogányvirág

A diffenbachia egyike a legkedveltebb szobanövényeknek. Azonban ha a cicánk megrágcsálja, az súlyos következményekkel járhat. A mérgezés leginkább az állat szájának, gyomrának, belének és torkának irritációjában nyilvánulhat meg, de nyelési és légzési zavarok is felléphetnek. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a növény érintése is mérgező lehet a macskák számára! Ugyancsak drámai következményekkel járhat az öntözővíz megivása, amely akár a cicus elpusztulásához is vezethet.

macska 5 mergezo noveny 03
Marco Verch

Japán cikász

Hiába mutatós a szobában, vagy akár a teraszon, sajnos a növény minden része mérgező a cicák számára. Mindenekelőtt a magokkal kell óvatosan bánni, mert ezek tartalmazzák a cycasin nevű glikozidot. Elfogyasztásuk esetén a macskák a gyomor-bélrendszer és a máj kellemetlen tüneteivel reagálnak. Egyes vizsgálatok szerint a méreganyag egyben rákkeltő is.

macska 5 mergezo noveny 04

Szobaciklámen

Klasszikus és szépséges szobanövény, amely mutatós virágaival díszít. Sajnos azonban ezzel is óvatosan kell bánnunk, ha macska van a háznál. Főként a gumója az, amit nem hagyhatunk a cica jelenlétében őrizetlenül elől, mert játszani kezd vele, és megtörténhet a baj. A benne található triterpén szaponinok ugyanis mérgezőek. Különösen a fiatal cicusokat kell távol tartani a ciklámentől, mivel ezek az állatok még nagyon kíváncsiak. Az érintkezés következménye lehet a hányás, a görcs, a keringési rendellenesség. Az állatorvos és folyadék adása jó esetben megmentheti a kedvencünk életét!

macska 5 mergezo noveny 05

Amarillisz, lovagcsillag

Gyönyörűen mutat az ablakpárkányban, a karácsonyi hangulatot megidéző, szépséges virágjával. Nem véletlenül vonzza oda a macska szemét is, számukra azonban sajnos mérgező. A levelekben, virágokban és a magban rendkívül toxikus anyag található. A cicák számára azonban a legveszélyesebb a hagyma, ahol különösen magas koncentrációban fordulnak elő a mérgező anyagok. Már a minimális fogyasztás is szívritmuszavarhoz, szívleálláshoz vezethet.

macska 5 mergezo noveny 06

Kafferliliom (klívia)

Narancsszínű virágaival különösen dekoratív szobanövény. Azonban a kisgyermekes és macskatartó családokba nem ajánljuk! A klívia ugyanis mérgező alkaloidokat tartalmaz, amelyek elfogyasztva émelygést, fokozott nyáltermelést és hasmenést okozhatnak. Ha egy cica nagyobb mennyiségben is fogyaszt belőle, az bénuláshoz vezethet.

macska 5 mergezo noveny 07

Legyünk óvatosak a vágott virágokkal is! Bár a legtöbb vágott virág nem mérgező, nem tudhatjuk, hogy melyik van permetezve (hacsak nem a kertünkből szedtük). Ezért a legjobb megakadályozni, hogy a macska a vágott virágokhoz hozzáférjen, nyalogatni, rágcsálni tudja azokat!

Mérgező szobanövényeket ne tartsunk a lakásban, de ha mégis, akkor olyan helyen, ahol a cicus nem férhet hozzá, pl. magas polcon, vagy olyan szobában, ahova nincs bejárása. A legjobb megoldás az, ha olyan alternatívákat választunk, amelyek nem jelentenek veszélyt a négylábú kedvencünkre: például karácsonyi kaktuszt, szobajázmint, fás kövirózsát, gardéniát. A zöldféléket rágcsáló cicák részére pedig vessünk macskafüvet vagy egyéb olyan kezeletlen takarmánynövényt, amelyet kifejezetten erre a célra forgalmaznak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR