Árthat-e a karácsonyi kaktusz a macskának (és vice versa)?

Árthat-e a karácsonyi kaktusz a macskának (és vice versa)?

Kétségkívül jó néhány macskatartó hobbikertész tapasztalta már, hogy kedvence játéknak nézi, pofozgatja (más növények mellett) a karácsonyi kaktusz alácsüngő leveleit. Mit tegyünk ilyenkor? Kit védjünk meg kitől? A macskát a növénytől vagy fordítva?

A karácsonyi kaktusz és/vagy a macska biztonsága

Amikor azt látjuk, hogy a macska eszegeti a karácsonyi kaktusz levelét, az első természetes reakciónk, hogy elkezdünk aggódni az állat egészségéért. Árthat-e a karácsonyi kaktusz a macskának? A válasz pedig attól függ, hogyan neveljük a növényeinket!

Karácsonyi kaktusz macskával

A karácsonyi kaktusz alapvetően nem toxikus vagy mérgező a macskákra nézve, feltéve, hogy nem kezeltük a növényt rovarirtó szerrel vagy más vegyi anyaggal. Ezek ugyanis mérgezőek is lehetnek. Az sem mellékes, hogy az érzékeny szervezettel bíró macskáknál a karácsonyi kaktusz elfogyasztása allergiás reakciót válthat ki.

karacsonyi kaktusz vs macska 01

Figyelmesen olvassuk hát el a frissen alkalmazott növényvédő szerek csomagolásán feltüntetett tájékoztatót. Olyan figyelmeztetéseket, információkat keressünk, amelyekből megtudhatjuk, milyen hosszú ideig hat a növényre kijuttatott szer. Bármilyen kétség esetén a legbiztosabb megoldás, ha a macskát (és a vegyszer csomagolását) megmutatjuk az állatorvosnak.

A macskák többsége kedveli, ha a mancsai földes, homokos közeggel érintkeznek. Így ha egyszer felfedezik a kis ördögök, micsoda öröm a cserepes növények földjében kapirgálni és azt - ne adj' isten - almos tálcának használni, nos, ekkor már elég nehéz lesz leszoktatnunk őket erről. Ami tehetünk, hogy például egy réteg kavicsot terítünk a virágföldre, ami megnehezíti a cica számára az ásást. Egyes macskák esetén a növényre és a földjére bőven hintett cayenne bors is riasztóként hat. A kisállat-felszerelési cikkeket árusító üzletek kínálatában is számos különböző macskariasztó termék található.

Az egyik legjobb módja, hogy a macskát távol tartsuk a karácsonyi kaktusztól az az, ha a növényt függőkosárba ültetjük. A kosarat olyan helyre akasszuk fel, ahol a macska nem tudja elérni azt, még egy gondosan megtervezett és tökéletesen kivitelezett ugrással sem.

karacsonyi kaktusz vs macska 02

Macskatépte karácsonyi kaktusz

Ha a macska letör egy-egy darabot a karácsonyi kaktuszból, nem kell kétségbe esnünk: egyszerűen gyökereztessük ki a letört darabokat. A legalább 3-5 levélszegmensből álló darabot 1-2 napra tegyük félre egy olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény. Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy a törés helyén hegszövet képződjön.

Ezt követően 2-3 cm mélyen dugjuk le jó vízelvezetésű virágfölddel (ideális esetben kaktuszok számára összeállított ültetőkeverékkel) megtöltött cserépbe. A dugványok magas páratartalom mellett gyökeresednek a legjobban. A páratartalmat pedig nagyban növelhetjük, ha a dugványokat cserepestől nejlonzacskóba csomagoljuk. Így a dugványok 3-8 hét alatt gyökeret eresztenek.

Mindent figyelembe véve tehát a macska és a karácsonyi kaktusz békésen megfér egymás mellett egy fedél alatt. Még ha a macska pillanatnyilag semmilyen érdeklődést sem mutat a növény iránt, előfordulhat, hogy a későbbiekben felülkerekedik a kíváncsisága. Tegyük hát meg a szükséges lépéseket időben, hogy megóvjuk mind a macskánk, mind a növény épségét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR