Raklapból készül a kényelmes magaságyás

Raklapból készül a kényelmes magaságyás

Íme a hozzávalók.

A praktikus magaságyás sok szempontból kedvez a kertésznek. Kényelmesen elérhetők a növények, ezáltal könnyen gondozhatók, szüretelhetők. A kertben pedig rendezett hatást kelt. Klincsok János  alapos felkészülést követően saját maga készítette el profi magaságyásait. A következőkben tőle tudhatunk meg minden hasznos és érdekes részletet a készítés folyamatáról.

Az ötlet

"A telkünkön elég agyagos a talaj, úgyhogy mindenképpen talajjavításra volt szükség. Szerettük volna továbbá, ha nem kell annyit hajlongani a kerti munkák során, és azt is, hogy egy kiadós esőzés után ne kelljen várni míg felszárad a talaj, bármikor oda tudjunk menni és friss zöldséget tudjunk szedni vagy egy nyári eső után csak leülni és nézni a növényeket. Ezek mellett sokat olvastunk arról, hogy alapból kevesebb kapálással és gazolással jár a magaságyás. Tetszik továbbá a YouTube-on Gyulai Iván által bemutatott mélymulcsos gazdálkodás, ezért amiben lehet, ötvöznénk a magaságyással.

raklapbol magasagyas 04

Amire szükség volt

A telek adottságai miatt először is sík terepet kellett létrehozni. Aztán jött a zsaluzás, betonvassal előkészítve a betonozási fázisnak. A betonozás egy teljes napot igényelt, utána jött a beton locsolgatása és a várakozás, hogy kössön. Amint megfelelő volt az alap, felgyorsultak az események, mert jött a jó idő is. A raklapokat már egy hónappal előtte megvettem, ahogy a termőföldet és a 3 éves marhatrágyát is. Ami még feltétlen kellett, azok a zártszelvények a raklappárok összefogatásához.

raklapbol magasagyas 02

Erre kellett figyelni

A raklapok sávalapjára kellett odafigyelni, mert nem akartam se túl széleset, se túl magasat. A magasságot a talaj adta, mivel 15 cm alá sehol nem akartam menni, a szélességnél pedig a raklap 15 cm-e miatt 20 cm-t határoztam meg. Talán a legközelebbinél 25 cm széles lesz, mert így néhol nagyon a szélére került az alját rögzítő vas. Ezután már csak olyan volt, mint egy könnyebb fajta Lego.

Szintén figyelembe kellett venni a tervezésnél, hogy mivel fáról van szó, tartós víz hatására deformálódik, aztán korhad. Éppen ezért a talajtól minimum 15 cm-re van, a belső földtől vastag fólia védi, felülről pedig a "könyöklő" és az alatta lévő fólia. A külső részénél a vízelvezetést zúzott beton és bazalt végzi.

A Föld nyomását kifelé szintén számításba kellett venni, ezért rögzíti a raklapokat a betonból kiálló betonvas és az összefogó zártszelvény.

raklapbol magasagyas 03

Amit még talán érdemes megemlíteni, hogy ez a háromból az első magaságyás. A magaságyás pedig a kert része, így nem csak az építést, hanem a kert kialakítását és az egyes területeken folyó tevékenységeket is figyelembe vettük az elhelyezésénél és az elkészítésénél.

Az ingatlanon a víz (ahogy az életünkben is) egyre fontosabb szerepet tölt be, éppen ezért alapkoncepció volt, hogy amit lehet, gyűjteni, hasznosítani és újrahasznosítani kell belőle. A telken a víznek négy fajtáját különböztetném meg. Az ivóvíz, az esővíz, az újrahasznosított víz és mivel lesz tó az ingatlanon, a tó vize. Ezeknek a vizeknek is el kell jutni az ágyásokhoz. Az újrahasznosított víz ilyen jellegű felhasználásáról még ezzel foglalkozó szakemberek véleményét fogom kérni mind technikai, mind jogi tekintetben, de gondoljunk csak bele, mennyi vizet lehetne újrahasznosítani. Úgy gondolom, hogy azzal, ha előkészítem és egyel több cső megy a földben, nagy problémát nem okozok, mert vagy fel tudom most vagy a későbbiekben használni, vagy van bent egy tartalék csövem. (Jelenleg a biológiai szennyvíztisztítókat forgalmazó cégeknél a gyökérzónás szikkasztás vagy gyökérzónás öntözés is lehetséges megoldás megfelelő körülmények mellett.)

raklapbol magasagyas 05

Ennyi idő alatt készült el

A talajmunkálatok talán 1 órát vettek igénybe, amit egy földmunkagép végzett. A zsaluzás a kiméréssel és a vas behelyezésével, lekötésekkel stb. kevesebb mint egy könnyű napig tartott, a betonozás bő egy napot. Aztán 2 hét pihenő a betonnak és egy-másfél nap a raklapok összeállítása. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a felső összekötőket is magam gyártottam le, ami miatt az összeszerelési idő kicsit megnövekedett.

Ja, és a föld... Nos, elkezdtem talicskával a feltöltést, de egy nap és 3 rész feltöltése után taktikát váltottam. Úgyis kellett még föld, ezért aki hozta, Bobcattel besegített. Azért, ha kiszámoljuk, ez csak 26 m3 föld. Összességében, ha a legoptimálisabb időt nézzük, akkor picivel több mint 2 hét alatt el lehet vele készülni.

raklapbol magasagyas 06

A költségek

Földmunkagép, betonalap (3 m3 sóder, cement, betonvas), 30 db használt raklap, 26 m3 föld (termőföld, marhatrágya), fólia 30 m*1,3 m, zúzott beton a sávalap tetejéig kívülre, bazalt a zúzott beton tetejére, zsaluanyag és az összekötők vas anyaga: valahol 300-350 ezer forint körül állhatott meg a vége.

Ennyi minden került bele

Belül érintkezik az eredeti agyagos földdel, amire több éve a telken álló, valamint a faluban a szomszédtól szerzett hulladék fa került az ágyás kétharmadáig töltve. Aztán mi is olvastunk arról, hogy a nagyobb fahasáboktól a kisebbeken át egészen apró darabok kellenének, de nekünk ez nem állt a rendelkezésünkre, szóval a többit vegyesen raktuk termőföld és marhatrágya keverékkel. Az a felső harmadról elég szépen lenyomta az ágakat, amik hajlékonyabbak voltak. A tetejét mulcsozni szeretnénk idén a kiszáradás elkerülése végett.

raklapbol magasagyas 07

Ami nőni fog benne

Igazából a kukoricát kivéve minden vethető bele. Most ki kell próbálni, mi hogy reagál a körülményekre. Nyilván ami nagy magasságokba szeretne törni, azt kihagyjuk, mert ugrálni és létrázni sem szeret, aki hajolni nem akar."

Korábban írunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR