Májusban borítja virágba a kertet a gyöngyvirágcserje

Májusban borítja virágba a kertet a gyöngyvirágcserje

Jól tűri a metszést.

Kedvelt, robusztus és igen mutatós cserje a gyöngyvirágcserje. Mintegy 50 vadfaj tartozik a nemzetségbe, amelyek többsége Kelet-Ázsiából származik. A fajok képviselői a Himalájától a Fülöp-szigetekig elterjedtek.

gyongyviragcserje majusban 02
Zsolt Palatinus

A kertészetekben kínált egyetlen vadfaj általában a Japánból származó karcsú gyöngyvirágcserje (Deutzia gracilis), az összes többi nemesítés eredményeként létrejött hibrid, mint pl. az érdeslevelű gyöngyvirágcserje (Deutzia scabra)  fajtái. Szinte mindegyik az egykori francia Lemoine faiskola nemesítőmunkájának eredménye.

gyongyviragcserje majusban 03
tom-oneill

A cserje fő díszítőértékei, a harang formájú virágok május-júniusban nyílnak, virágzatot alkotva. A virágok egyszerűek vagy teltek, fehérek vagy rózsás színűek lehetnek. A legtöbb gyöngyvirágcserje hibrid egymáshoz nagyon hasonlatos, a virágok elrendezésében vagy nagyságában különböznek egymástól. A gyöngyvirágcserje hasonlít a jezsámenre, de utóbbi hajtásai nem üregesek, hanem fehér belet találunk bennük.

gyongyviragcserje majusban 04
Elsa Blaine

A gyöngyvirágcserje napos, enyhén árnyékos területet igényel. A legszebben a napfürdőben virágzik. Fontos, hogy a helye a késői fagyoktól védett legyen, a karcsú gyöngyvirágcserje érzékenyebb. A növény talajjal szemben nem támaszt különösebb elvárásokat, ideális számára a nem túl száraz és nem túl tápanyagszegény közeg.

A kertészetekben legtöbbször konténeres kivitelben kapható, így egész éven ültethető. Hagyjunk elengedő helyet neki, a csüngő, túlnövő, nagy teltvirágú példányok például 9 m2-es területet igényelnek.

gyongyviragcserje majusban 05
Mad Ball

A gyöngyvirágcserje könnyen nevelhető, nem igényel sok törődést. Száraz nyarakon ügyeljünk az öntözésre, tavasszal pedig érdemes komposztot adni neki.

A növény nem túl hosszú életű és gyorsan öregszik. Emiatt rendszeresen fiatalítani kell, a koronát ritkítani szükséges, 3 évente pedig a talaj felett érdemes visszavágni, ez különösen az gyengébb növekedésű karcsú gyöngyvirágcserjénél ajánlott.

gyongyviragcserje majusban 06

A gyöngyvirágcserjéből sövény is nevelhető, de jól társítható rózsával, évelőkkel, más virágos cserjékkel, mivel toleráns gyökérrel rendelkezik. Gond nélkül viselik a legidősebb hajtásokig történő visszametszést.

A késői virágzási időpont miatt megoszlanak a vélemények a metszés ideális időpontjáról: elvileg virágzás után is lehetséges, ha a virágok hervadása megtörténik Szent Iván napjáig. Ha tovább várunk, akkor a megrövidített hajtások csak mérsékelten hajtanak ki. Ezért sokan inkább kora tavasszal metszenek, noha ez bimbók elvesztésével jár.

gyongyviragcserje majusban 07

A legfontosabb fajok és fajták:

  • Karcsú gyöngyvirágcserje: max. 80 cm magasra növő, lazán felálló törpecserje, a fehér virágokat bőségesen hozza, ezek május-júniusban nyílnak. Rózsaszínvirágú fajtája a ’Rosea’.
  • ‘Mont Rose’ (hibrid): az egyik legismertebb fajta, kb. 1,5 m magas, enyhén túlhajló ágakkal május-júniusban nyíló nagy, rózsaszín virágokkal.
  • Rózsaszín virágú gyöngyvirágcserje (Deutzia x kalmiiflora): 1 m magas, laza, túlnyúló ágú hibrid, júniusban virágzik. Sűrűn álló, sápadttól mélyrózsaszínig terjedő virágokkal.
  • Teltvirágú gyöngyvirágcserje (Deutzia x magnifica): 3-4 m magas, 3 m széles bokor, erős, felfelé álló hajtásokkal, amelyek idős korban túlnyúlóak. Nagy, fehér virágokat hoz júniusban.
  • Érdeslevelű gyöngyvirágcserje ‘Plena’ (Deutzia scabra): 3-4 méter magas, felfelé álló ágakkal, fehér-halványrózsaszín sűrűn tömött virágokkal. Június közepétől július elejéig virágzik.

gyongyviragcserje majusban 08
peganum

A gyöngyvirágcserje nagyon könnyen szaporítható. Nyár elején az új, enyhén fás, virágtalan hajtásokról szedhetünk fej- és hajtásdugványokat. Ezek nedves virágfölddel töltött cserépben, világos, meleg helyen, fólia alatt két héten belül meggyökeresednek. Az erős növekedésű fajtákat télen is szaporíthatjuk: az ősszel, levélhullás után levágott, ceruzavastagságú hajtásokat tegyük árnyékos helyen humuszban gazdag kerti földbe úgy, hogy csak a felső rügypár maradjon szabadon. Tavasszal kihajtanak.

A gyöngyvirágcserje egyetlen jelentősebb kártevője az orgona-keskenymoly, amelynek lárvái alagutakat rágnak a levélszövetbe, de a általában elegendő a fertőzött részeket levágni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?