Egy kezdő mandulatermesztő keservei és örömei

Egy kezdő mandulatermesztő keservei és örömei

A mandula kemény burka izgalmas feladatok elé állította a tulajdonos termesztőt és a közelben lakó harkályt is. Végül mindkét fél sikerrel teljesített.

Buroktalanítás

Az első termés feldolgozását teljesen a hagyományos kistermelői módszerekkel végeztem, a bottal levert termést a fa alá kifeszített nagy vásznakkal gyűjtöttem, és néhány napig füllesztettem, hogy a zöld burok könnyen leváljon a magról. Valamennyit javult a tisztítási teljesítmény, de még egy közbevetett taposás sem segített annyit, hogy elég gyorsan menjen a tisztítás. Nagyüzemben ezt villámgyorsan elvégzik, azonnal a termés lerázása után, nagy teljesítményű géppel.

A munka meggyorsítására kipróbáltam egy villanymotoros kukorica morzsolót, amely gyors és jó munkát végzett. Ezen felbátorodva vásároltam egy kézi kukoricamorzsoló gépet, amely nem végzett olyan jó munkát az alacsony fordulatszáma miatt, de még így is, körülbelül kétszeresére növelte a hagyományos módszer szerinti teljesítményt. Bár nem választotta le sok termésről a burkot, de a legtöbbnél annyira meglazította, hogy kézzel gyorsan és könnyedén lehetett tisztítani.

Az eredmény

Néha ugyan megakadt a gép torkán egy-egy mag, de egy félfordulatnyi visszaforgatás után gyömöszölés nélkül lehetett tovább dolgozni. Javított a munka minőségén a garat házilagos szűkítése, két kis csavarral.

Két csavar került bele

Kicsit elkapkodtam a vásárlást, mert a gazdaboltban 11.000 Ft-ba került a morzsoló, állvány nélkül, csak utólag jöttem rá, hogy a neten 5.700 Ft-ért lehet ugyanilyen gépet, állvánnyal együtt megvenni, és 1500 Ft szállítási költségért ki is szállították volna.

Harkályok

Az első évben alig okoztak kárt, de a második évben már 4-5 madár (nagy tarkaharkály) járt rendszeresen a fákra.

Harkály ütötte lyuk

Eleinte csak a még nem egészen kemény héjakat lyukasztották ki a fákon ülve, de aztán rájöttek, hogy a kerítésoszlop repedését satuként használva a kemény héjakat is fel tudják törni.

Harkályok

A mandulatermesztésről korábban már itt írtunk >>

Így lett marcipán a mandulából >>

Marcipános-szilvás lepény Kaldeneker György konyhájából >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR