Adventi klasszikus.
Fantasztikus illata van, az adventi vásárban nehéz neki ellenállni: a pörkölt mandula népszerű téli csemege. Érdemes otthon elkészíteni, a házi változatot kedvünk szerint ízesíthetjük.
Íme, a recept:
Hozzávalók
• 200 g mandula
• 80 ml víz
• 200 g finomított cukor
• 1 tasak vaníliás cukor
• 1 teáskanál fahéj
• 1 csipet só
Elkészítés
1. A vizet a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal és sóval egy nagy, magas peremű, tapadásmentes serpenyőben nagy lángon felhevítjük. Adjuk hozzá a mandulát és közepes lángon néhány percig hagyjuk párolódni. Folyamatosan keverjük, mert könnyen odaég.
2. Amint a víz elpárolgott, a cukor kristályosodik és bevonja a mandulát. Addig melegítsük tovább, ameddig a karamell újra folyós lesz és szép glazúrt képez.
3. A kész mandulát terítsük sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk kihűlni és megszáradni, hogy ne ragadjon össze.
Praktikus tippek
• A mandulát mindenképp a hártyaszerű maghéjjal együtt pörköljük, mert a cukor a héjhoz tapad és így képez ropogós kérget.
• A karamellizáláshoz a legjobb a fehér finomított cukor. Ez ugyanis finomszemű, jó minőségű, gyorsan és egyenletesen karamellizálódik. Alternatívaként kristálycukrot is használhatunk.
• Ügyeljünk arra, hogy a cukor ne legyen túl forró. Amint a máz füstölni kezd, oda is ég, ekkor már túl késő.
• Egy csipet só jobban kihozza a pörkölt és karamellaromát anélkül, hogy az édes ízt elnyomná.
• Ha ügyelnénk a kalóriákra, csökkentsük a hozzáadott cukor mennyiségét. Így a cukormáz vékonyabb lesz.
• A vaníliás cukor és a fahéj mellett kardamomot, csillagánizst, mézeskalácsfűszereket, reszelt citrom- vagy narancshéjat, kókuszreszeléket is használhatunk ízesítésre. Aki kedveli a csípőset, a chilit vagy a cayenne borsot is kipróbálhatja.
• Ha szükséges, egy kis olajjal kenjük be a sütőpapírt, hogy a mandula ne ragadjon le száradás után.