Már februárban virágzik ez az öt kedves hagymás növény

Már februárban virágzik ez az öt kedves hagymás növény

Meg sem kottyan nekik a hideg.

Aki esetleg még nem találkozott az alábbi öt, közkedvelt hagymás növény valamelyikével, az most felfedezheti magának. Úgy tűnik, meglehető sietségben vannak: már a tél végén, februárban megmutatják nekünk pazar szirmaikat.

Áttekintés

A hagymás növényeket gyakran tavaszi növénynek könyveljük el. Ennek ellenére szép számmal akad köztük olyan, amely már februárban megörvendezteti a türelmetlen kertészt bimbóival, virágaival, színt, üdeséget csempészve ezzel az ébredőfélben lévő kertbe.

A hóvirág például csoportosan ültetve elbűvölő látványt nyújt, de társíthatjuk más növényekkel, például a hunyorfélék családjába tartozó, sárga virágú téltemetővel is. A nárcisz vagy a ciklámen pedig akár a gyepre telepítve is elragadóan mutat.

Krókusz

Ha krókuszt szeretnénk, szerencsénk van: számos különböző fajta, színváltozat közül választhatunk. A legtöbb krókusz lila virágaival díszít, de léteznek narancssárga és fehér virágú változatok is, mint például a 'Jeanne D'Arc'.

februarban viragzo hagymasok 02

Recéshagymájú nőszirom

A recéshagymájú nőszirmot (Iris reticulata)  nem szabad összekeverni a nagyrészt nyáron virágzó szakállas írisszel (Iris barbatus). A recéshagymájú nőszirom virágai kecsesebbek, sötét bíbor-ibolya színűek, amelyeket sárga és fehér rajzolat díszít. Szemet gyönyörködtető látványt nyújt sziklakertbe, nagyobb csoportba ültetve.

februarban viragzo hagymasok 03

Nárcisz

Ha már februárban szeretnénk megcsodálni a nárcisz fodros-bodros virágait, olyan korai virágzású fajtákat válasszunk, mint például a 'February Gold'  vagy a 'Rijnveld's Early Sensation'. Nem csupán a kertben mutat pompásan: virágládába is ültethetjük, például primula és feketelombú kigyószakáll társaságába.

februarban viragzo hagymasok 04

Hóvirág

A hóvirág (Galanthus)  az egyik legkorábban virágzó hagymás növényünk, amely nagyobb tömegben bájos virágszőnyeget alkot. Könnyen szaporíthatjuk, ha elvirágzás után a hagymákat a földből felszedjük és a leválasztott sarjhagymákat új helyre szétültetjük.

februarban viragzo hagymasok 05

Ciklámen

A ciklámen (Cyclamen coum) árnyékkedvelő gumós évelő, amely kecses rózsaszín, lila vagy fehér virágokat hoz január és március között. Humuszban gazdag talajba ültessük, a földjét pedig takarjuk vastagon érett szerves trágyával, hogy a nyári forróságtól és a téli hidegtől egyaránt megóvjuk.

februarban viragzo hagymasok 06
peganum

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR