Március a kiskertben: a csigák már támadnak, az ültetés megkezdődött

Március a kiskertben: a csigák már támadnak, az ültetés megkezdődött

Egyre több a munka a szabadban.

Márciusban már – ha nehezen is – de megindul a tavasz, egyre több időt tölthetünk a kertben. Rengeteg ilyenkor már a tennivaló, vegyük őket sorba!

A dísznövények között

Fuksziarajongók, figyelem! Most van itt az ideális időpont, hogy a növények hajtásait harmadával vagy még jobban megrövidítsük. Megkezdhetjük a fuksziák rendszeres trágyázását is.

marcius kiskertben ultetes 02

Vigyázat, támadnak a csigák! Márciusban már a talajban telelő petékből kezdenek kibújni a meztelencsigák. Vizsgáljuk át a kertet, és szedegessük össze a kisebb-nagyobb példányokat.

Ahhoz, hogy a hortenzia később gazdagon virágozzon, fontos, hogy a megfelelő trágyával ellássuk. Az univerzális műtrágya nem a legjobb választás, a hortenzia kevés foszfort tartalmazó, nitrogénben és káliumban gazdag műtrágyát igényel.

marcius kiskertben ultetes 03

A levendulát már márciusban visszavághatjuk, de a fás, idősebb részeket nem szabad levágni. Ezért jobb, ha először csak egy óvatos metszést végzünk, majd a virágzás után vágjuk kicsit vissza a lombozatot. A növény mészkedvelő, meghálálja, ha tavasszal kerti meszet szórunk a töve köré.

marcius kiskertben ultetes 04

Minden olyan évelőt, ami fagyérzékeny, érdemes inkább kora tavasszal ültetni és nem ősszel, mert így a gyökereknek elegendő idejük van, hogy megerősödjenek télig. Az érzékeny fűféléket is inkább ilyenkor ültessük.

Amikor az aranyvessző már virágzik, akkor eljön a rózsa metszésének ideje. A növények a visszavágás után erős, fiatal hajtásokat fognak fejleszteni, és a virágzásuk is dúsabb lesz. Minél erősebb a metszés, annál erősebben hajt ki a rózsa.

marcius kiskertben ultetes 05

A haszonnövények között

A korai burgonyát most lehet előhajtatni, tegyük őket egy ládába, vagy kartondobozba egymás mellé, és hagyjuk, hogy kb. 1 hónap alatt kicsírázzanak. Ehhez fényre és kb. 15 °C hőmérsékletre van szükségük. Ezt követően a gumókat a kertben elültethetjük. Ha fagyos éjszakák várhatók, akkor fóliával, gyapjúval érdemes takarni őket.

Most kell visszavágnunk a fűszernövényeket, hogy azok újra erőteljesek és sűrűek legyenek. A zsálya és a kakukkfű elviselik az erőteljes visszavágását egészen az idős, fás részekig, az oregánót pedig még a talajszintig is visszametszhetjük.

marcius kiskertben ultetes 06

A hidegtűrő zöldségfajokat, pl. a karalábét, retket már vethetjük az üvegházba. A márciusi napsütés erős lehet, ezért fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk. Ellenkező esetben megnyurgulnak a növények és erőtlenek lesznek.

marcius kiskertben ultetes 07

A paradicsom, az uborka és a paprika fagyérzékeny zöldségek, ezeket majd csak késő tavasszal tudjuk a kertbe kiültetni. Azonban egy világos, meleg ablakpárkányon már most megkezdhetjük a palántanevelést. Ügyeljünk a magas páratartalomra, fedjük le a magvetést egy fóliával.

marcius kiskertben ultetes 08

Annak érdekében, hogy ismét bőséges szamócatermésünk legyen, most távolítsuk el a száraz leveleket, amelyek kiindulópontjai a gombás fertőzéseknek is. Gyomláljuk ki a területet és újítsuk meg a talajtakaró réteget.

marcius kiskertben ultetes 09

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?