Meddig használhatjuk a lejárt vetőmagokat?

Meddig használhatjuk a lejárt vetőmagokat?

Ha egy mag nem friss, attól még lehet, hogy jól csírázik. Megmutatjuk, hogyan érdemes tárolni és meddig érdemes felhasználni a hobbikerti vetőmagvakat.

Ez bizony szinte valamennyi kertésszel előfordult már. Tavasszal elkap bennünket a hév és jól bevásárolunk vetőmagokból. Egy részüket persze elültetjük, a többit viszont bedobjuk egy fiókba.

Van választék

A következő évben, vagy akár sok-sok évvel később aztán megtaláljuk a kis tasakokat és eltöprengünk azon, vajon elültethetjük-e még a régi magokat? Időpazarlás-e a már-már régészeti leletnek számító magok csíráztatása?

Használhatunk-e lejárt szavatosságú magokat?

A rövid válasz az, hogy a régi magok elültetése is lehetséges és alapvetően nincs vele gond. A régi magok felhasználása semmilyen módon nem ártalmas. A lejárt magokból kikelő és kifejlődő virág vagy gyümölcs ugyanolyan minőségű lesz, mintha friss magokból nőttek volna. Az előbányászott régi zacskókból előkerülő magokból termesztett zöldségek is ugyanannyi hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint a legújabb szezonban vásároltak.

A hangsúly tehát nem is annyira a régi magok felhasználásán, mint inkább a csírázóképességükön van.

Ki fog csírázni?

Meddig maradnak a régi magok életképesek?

Ahhoz, hogy egy mag ki tudjon csírázni, életképesnek kell lennie. Minden mag életképes, amikor az anyanövényen megérik. Mindegyikben egy-egy kis csíranövény szunnyad és mindaddig, amíg életképes, ki fog hajtani, még akkor is, ha technikailag "lejárt a szavatossága".

Három fontos dolog befolyásolja a vetőmagok életképességét:

  • kor
  • fajta
  • tárolási körülmények

Kor

Minden mag legalább egy évig életképes marad, a legtöbb két éven keresztül életképes. Az első év után a a lejárt szavatosságú magok csírázóképessége csökkenésnek indul.

Fajta

A vetőmag fajtája befolyásolhatja, hogy mennyi ideig marad életképes. A kukoricaszemek vagy a paprikamagok például igen nehezen élik túl a kritikus két évet. Más növények, mint például a bab, borsó, paradicsom vagy sárgarépa esetén a magok akár négy évig is életképesek maradhatnak. Az uborka vagy a saláta magjai pedig akár hat évig is megőrizhetik a csírázóképességüket.

Tárolási körülmények

A régi zöldség- és virágmagok sokkal nagyobb eséllyel életképesek maradnak megfelelő tárolás esetén. A magok jóval tovább megőrzik csírázóképességüket, ha hűvös, sötét helyen tároljuk azokat. Ilyen például a hűtőszekrényünk zöldségtároló rekesze.

Függetlenül tehát a vetőmag csomagolásán feltüntetett lejárati dátumtól, a régi magok csíráztatása mindenképpen megér egy próbát. A régi magok elvetése nagyszerű módja annak, hogy felhasználjuk az előző évekből megmaradt készleteink egy részét.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?