Itt az ember számára is ehető disznóparéj

Itt az ember számára is ehető disznóparéj

Az amaránt nevű növénynek nemcsak a magja és zsenge levele ehető, de még dísznövénynek sem akármilyen!

Az amaránt a disznóparéj nevű gyomnövény közeli, nemesített rokona. A disznóparéj is sokféleképpen felhasználható, magján kívül gyenge levelei is fogyaszthatók.

Ez vonatkozik az amarántokra, melyek színes változatai jól mutatnak tálaláskor.

Talán kevesen ismerik az amarántot, aki igen, azok inkább csak boltok polcain látva a magját, illetve néhányan az egyes változatait a virágoskertekből ismerik. Pedig nem csak változatos, dekoratív növény, a konyhában sokrétűen felhasználható, és a háztartás más területén is. Fogyaszthatjuk a zsenge levelét, magját színes virágzata vízben oldódó festékanyagot tartalmaz, fajtánként más-más színűt, pl. sárga, lila, bíborpiros. A hatalmas virágzatával dísznövényként is mutatós.

amarant 02

Termesztése

Az amarántok a disznóparéjfélék családjába tartoznak. Eredeti helyük Délkelet-Ázsia és Amerika. Nálunk egynyáriként tarthatók, a levél és a magja fogyasztható. Talajra nem igényes, de elsősorban a jó vízgazdálkodású, tápdús, laza talajt szereti. Fajtától függően 1-2 méter magasságú, felfelé törekvő, színes növény, mely a napon érzi jól magát. Magra történő termesztés esetén ideális tőtávolságuk 50-70 cm, ha levélzöldségként termesztjük, akkor 10 cm.

Nem szükséges palántát nevelni, de mivel magjaik aprók és a zsenge növénykék összetéveszthetők a hazánkban is elterjedt disznóparéjjal, mégis inkább neveljük elő őket cserépben. A rendszeres öntözést meghálálja.

Az amarántokat magról szaporítjuk. Helyben április közepétől vethetjük. Ha palántát nevelünk belőle, márciusban vessük el a magokat, 1-2 mm mélyre, tápdús, jó vízáteresztő talajba. A palántákat május elejétől ültethetjük a szabadba.

A magokat akkor érdemes szüretelni, amikor a virágzat már megszáradt, ekkor a magok könnyed morzsolással kiperegnek. Ilyenkor a teljes ágazatot vágjuk le, majd egy ruhadarabon csépeljük ki belőle a magokat, amit szárítás után használhatunk is.

amarant 04
Dinesh Valke

Felhasználása

Zsenge leveleit nyersen, sütve, főve, párolva fogyaszthatjuk úgy, ahogyan a spenótleveleit készítenénk el. Magjait gabonaként lisztnek is felhasználhatjuk, de a rizshez hasonlóan vagy kásának elkészítve köretnek is jó, valamint pattogtatva müzliben. A megszáradt virágzatból vízben oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen ételszínezékként használtak. A levelek gazdagok fehérjében, kiváló cink, vas, magnéziumforrás, sok benne az A,- B1,- C-vitaminban. Jó hatással van a szívműködésre és az elme frissességére.

amarant 03

A lávafolyam amaránt nem tartalmaz sok magot, viszont a díszes levelei ízletesek, elsősorban nyersen salátákban érdemes fogyasztani, így a színe jól érvényesül, de ez a fajta dísznövényként is ideális.

Az óriási karmazsin amaránt dekoratív, bőséges magtermő fajta, fekete magjából ízletes kását készíthetünk, zsenge leveleit spenótszerűen dolgozhatjuk fel.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR