Mi az apró különbség erdeifenyő és feketefenyő között?

Mi az apró különbség erdeifenyő és feketefenyő között?

Ha fenyvesben jársz, kíváncsi lehetsz, ezért fotókon mutatjuk be a hasonlóságot és a különbségeket.

Avatatlan szemnek nem könnyű megkülönböztetni a erdeifenyőt a feketefenyőtől; a nevük sem sokat segít, mert mindkettő előfordul erdőkben, és mindkettőnek vannak majdnem fekete, sötétszürke részei. A tudományos nevük is szó szerint megegyezik a magyarral; Pinus sylvestris  az erdei, Pinus nigra  a fekete neve.

Mindkét fenyő tűlevelű, mégpedig kéttűs, azaz a leveleik, tűik kettesével állnak egy-egy hártyás hüvelyben, törpehajtásokon. Örökzöldek, amit nem kell szó szerint érteni, csak annyit jelent, hogy nem minden ősszel hullatják le a leveleiket, hanem csak 2-5 évenként, a törpehajtással együtt. (Ha valaki meglepődne, hogy ezeket a tulajdonságokat miért kell hangsúlyozni; pikkelylevelű fenyők is léteznek, és vannak lombhullató fajok is.) A feketefenyő tűi hosszabbak, sötétebb zöldek, egyenesebbek, az erdeifenyő tűi rövidebbek, szürkészöldek, csavarodottak.

feketefenyo sotet es hosszu tui 01
Feketefenyő sötét és hosszú tűi

Szerintem a legszembetűnőbb különbség, hogy míg a feketefenyő törzse a tövétől a csúcsáig sötétszürke, addig az erdeifenyőé embermagasság fölött naracssárgás.

erdeifenyo ultetveny narancsos torzsekkel 01
Erdeifenyő-ültetvény narancsos törzsekkel

erdeifenyo narancssarga szinnel 01
Erdeifenyő narancssárga színnel

Az erdei- és a feketefenyő ilyenkor tavasszal virágzik, váltivarú egylakiak, azaz külön hajtásokon, de azonos növényegyeden van a hím és nővirág. Szélbeporzásúak.

erdeifenyo himviragzata 01
Erdeifenyő hímvirágzata

feketefenyo noviragzatai 01
Feketefenyő nővirágai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR