A háztartásban rengeteg dologra alkalmas a banánhéj, és bár azt nem állítjuk, hogy csodaszer, mégis meglepő helyeken használhatjuk sikerrel.
PORTÖRLŐ
Nem vicc! Spriccelés helyett a banán héjának belső felével töröljük le a szobanövények leveleiről a port és az egyéb szennyeződéseket: csillogó levelűek lesznek zöldjeink.
TETŰRIASZTÓ
Állítólag, ha a banánhéjat 3-5 centi mélyen a földbe ássuk haszonnövényeink közelében, szagával elriasztjuk a levéltetveket. Hátránya lehet, hogy amíg egyeseket elriaszt, addig másokat pl. kisrágcsálókat egyenesen kertünkbe vonz a rothadó illat...
KOMPOSZTADALÉK
A banán húsa és héja egyaránt gazdag káliumban, ami az embereknek és a növényeknek egyaránt fontos tápanyag. Nekünk a sejtek anyagcseréjéhez, az izom- és idegműködéshez nélkülözhetetlen, míg a növényeknél a levelek, a termés és a gyökerek egészséges fejlődését segíti elő. A banánhéjat dobhatjuk egyszerűen a komposztba, de ha megszárítjuk és ledaráljuk, tavasszal az új növények fejlődését serkenthetjük. A port keverjük a talajba.
HÚSPUHÍTÓ
Ázsiai országokban bevett szokás, hogy banánhéjba tekerik a húst sütés előtt, hogy az hamarabb megpuhuljon. Mivel a gyümölcshúsnak is hasonló hatást tulajdonítanak, érett, hámozott banánszeleteket is tehetünk a serpenyőbe a puhulni nem akaró húsok mellé!
FÉNYEZŐ
Ha banánhéj belső, rostos részét leválasztjuk, az otthoni ezüstöt, bőrcipőket vagy akár a bőrkanapét is fényesíthetjük vele. Ha netán egy kis ragacs maradna a tárgyakon, az letörölhető egy papírtörlővel. Jó tanács: először csak kis felületen tegyünk próbát!