Kánikulára meggyet!

Kánikulára meggyet!

Az emberi szervezet számára a meggy akkor a legértékesebb, ha frissen (vagy fagyasztás után felengedve), netán aszalva fogyasztjuk. Nyáron, a nagy hőségben üdítő a frissen facsart, jól lehűtött meggylé. Hogyan hűsölhetünk még meggyel?

De ha a megszokott ízeket kedveljük, akkor készíthetünk meggyből befőttet, meggylevest, meggylekvárt vagy konyakos meggyet is. Ezek elkészítéséhez néhány ötletet kínálunk.

Meggyturmix

2 dl tej (nyáron tehetünk mellé vanília fagyit is)
10 db kimagozott, meghámozott meggy
1 ek. méz

Az összetevőket jól összeturmixoljuk és lehűtve fogyasztjuk. A fenti mennyiség egy adaghoz elegendők: társaságban szorozzuk fel a mennyiségeket a személyek számával. Turbózhatjuk tejszínhabbal is.

Turmix

Meggyleves

0,5 kg meggy
2 dl tejföl
2 dl tejszín (elhagyható)
2 evőkanál liszt
só, cukor, fahéj, szegfűszeg
reszelt citromhéj

A meggyet a fűszeres vízben megfőzzük, hozzáöntjük a lisztes tejfölt (a habarást), majd rövid forralás után beleöntjük a tejszínt. Kihűtve tálaljuk, 3-4 személy részére.

Meggyleves
Másik recept itt.

Konyakos meggy

1 kg meggy
30 dkg cukor
0,5 dl konyak

A frissen szedett (nem túl érett), szár nélküli meggyet megmossuk, és üvegekbe rakjuk. Ráöntjük a cukrot és konyakot úgy, hogy lehetőleg mindenhova egyformán jusson belőlük. Az üvegeket letakarjuk és 6-8 napig a napon hagyjuk. Ezután légmentesen lezárjuk, és sötét, hűvös helyen tároljuk fogyasztásig. Desszertnek és süteménytölteléknek egyaránt különleges!

Ki, mit készít meggyből?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR