Mennyi termés lesz idén a fákon?

Mennyi termés lesz idén a fákon?

Májusban elvirágzanak a fák, így kiderül, hogy mennyi gyümölcs várható, azaz mennyi tápanyagra lesz szüksége a növényeknek.

Azok a kicsi termések, amelyek duzzadni kezdenek, azok biztosan megtemékenyültek, amely viszont nem, azok hamarosan le fognak hullani. Azt mondhatjuk, ha a viragok negyede megtermékenyült, akkor már jól fogunk lakni friss gyümölcsöből!

Itt az idő a táplálásra!

Ahhoz, hogy a gyümölcsfáink szépen fejlődjenek és a pici terméseket ne dobják el nagy szükségük van a tápanyagellátásra. Erre kiválóan alkalmas a Volldünger termékcsalád bármelyik szórható műtrágyája. A lényeg az, hogy a műtrágyát a fák koronája alá kell szórni, majd azt alaposan dolgozzuk be a gyümölcsfák talajába!

Később viszont, ha már több lomb van a fákon Wuxal lombtrágyával is táplálhatjuk növényeinket!

Első az eper!

Az első gyümölcs, amit a saját kertünkben megkóstolhatunk az az eper. Májusban még érdemes tápanyaggal és biológiai termékkel kezelni az epret, hogy szép és egészséges termésünk legyen. Az öntözésre is érdemes odafigyelni, hogy a talaj legyen mindig megfelelően nedves, de a túlöntözést kerüljük, mert a sok csapadék hatására a szürkepenész könnyen tönkre teheti az ízletes termésünket. A sok csapadék ellen úgy védekezhetünk ha az eper alá szalmát vagy mulcsot teszünk, így azok könnyebben felszáradnak az esőben.

Amire még oda kell figyelni, az az eper indák! Ezeket távolítsuk el minél hamarabb, ugyanis tápanyagot vonnak el a gyümölcsöktől, csak annyit hagyjunk meg, amennyit szaporítani szeretnénk!

Szamóca

Érik a cseresznye!

Május közepétől érnek az első cseresznye fajták (Bigarreau Burlat). A legjobb, ha a cseresznyét kocsánnyal együtt szüreteljük le, hogy a saját súlyuktól ne nyomódjanak össze!

cseresznye

Ritkítsunk a jó termés érdekében!

Azokon a gyümölcsfákon (őszibarack, kajszi, alma, körte), ahol bőséges volt a virágzás, illetve a berakódás el kell kezdeni a gyümölcsök ritkítását! A válogatást úgy végezzük el, hogy két kifejlett gyümölcs kényelmesen elférjen egymás mellett és ne nyomják össze a másikat.

Ha a válogatást nem tesszük meg, akkor a fa természetes gyümölcshullásba kezd. Ez a növény természetes önszabályozása, annak érdekében, hogy a fa el tudja látni önmagát és termését elegendő tápanyaggal és minél jobban élvezhessük a gyümölcs ízét!

Online is beszerezehető tápanyagok >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR