Méreg a csonthéj alatt: mi a teendő?

Méreg a csonthéj alatt: mi a teendő?

A csonthéjas gyümölcsök méreganyaga a keserűmandulában a legerősebb. Mit keres a cián a növényekben?

Az itt felsorolt növények és gyümölcsök közös méregtani vonatkozásai, hogy csonthéjas termésük magja mérgező anyagot tartalmaz.

Mandula

A mandulafa a mediterrán vidékeken, Délkelet-Európában, Kis-Ázsiában, a Kaukázusban őshonos, 8-10 méter magasra megnövő, a rózsafélék családjába tartozó, lomhullató fa.

Levelei ovális-lándzsásak, ép szélűek vagy finoman recések. Nyelükön szemölcsök találhatók.

csonthejas gyumolcs cian 03

A virágaik fehérek vagy rózsaszínűek, melyek a levelek megjelenése előtt nyílnak, egyesével vagy kettesével ülnek az ágakon. A virágok hímnősek, a termés csonthéjas mag.

A mandulafa vadon nálunk is megtalálható meleg, déli fekvésű domboldalakon. Rokon faját dísznövényként termesztik.

Törpe mandula

A törpe mandula szárazságot jól tűrő, napfényigényes növény, sok piros bimbójából tavasszal rózsaszínű virágok nyílnak. Vadon is gyakori.

Mandularózsa

A mandularózsa virágzás idején szintén szép látványt nyújt tömött, élénkrózsaszínű, sűrűn álló virágaival, melyek virágfüzérnek látszanak.

Babérmeggy

A babérmeggy örökzöld, 2-4 m magas cserje. Apró fehér virágai dús, keskeny fürtöt képeznek. Termése fekete bogyó.

Keserű mandula, sárgabarack, őszibarack, szilva

A rózsafélék családjába tartozó gyümölcsök közül a legfontosabbak a keserű mandula, a sárgabarack, az őszibarack, és a szilva.

A felsorolt növények és gyümölcsök közös méregtani vonatkozásai, hogy csonthéjas termésük magja mérgező anyagot tartalmaz. A magvak erős hatású cianogén glikozidot, az amigdalint, valamint a glukozidát bontó enzimet, az emulzint tartalmazzák.

csonthejas gyumolcs cisn 05

A mérgezéseket főleg a gyerekeknél tapasztaltak a keserűmandula-mag elfogyasztása révén. A felnőtteknél 50-60 mag, gyerekeknél 5-10 mag is mérgezést idézhet elő.

A beporzó rovarok néha a keserű mandula virágporával az édes mandula virágait is beporozhatják, így azon keserű magok teremhetnek. Minél keserűbb a mag, annál több bennük a mérgező glikozida. A csonthéjas gyümölcsökből készült pálinka szennyeződésként tartalmazhatnak szabad ciánhidrogént.

csonthejas gyumolcs cian 02

Mérgezés tünetei

Könnyebb mérgezéseknél a gyomor nyálkahártyájának ingerlése folytán hányás lép fel, melynek keserű mandulaszaga van. Később szédülés, fejfájás, légszomj, nyugtalanság, bőrpír, fülzúgás, látászavarok, mellkasi szorongás jelentkezik. Az állatoknál is gyakran tapasztaltak mérgezéseket ezekkel a gyümölcsökkel.

Elsősegélynyújtásként alkalmazzunk hánytatást, has-hajtást. És minél előbb kerüljön a beteg orvoshoz!

Abraktakarmányozásra vagy zöldtrágyaként termesztett Vicia fajok, mint pl. a vetési bükköny, a borzas bükköny, a lóbab levelei, virágai és magjai tartalmaznak ciánglikozidot, mely a szervezetben ciánhidrogént tesz szabaddá. Huzamosabb etetés esetén az állatoknál emésztőszervi és idegrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?