Metszőolló-választás balkezeseknek – Felco gyártmányból négy ilyen típus is kapható

Metszőolló-választás balkezeseknek – Felco gyártmányból négy ilyen típus is kapható

Ha balkezes vagy, akkor jól tudod, mennyire fontos, hogy a metszőollód is a te igényeidnek megfelelően legyen kialakítva. A Felco metszőollói között számos balkezes modell található, melyek mindegyike magas minőségű és kényelmes használatot biztosít.

Hogyan dolgozik egy balkezes ember egy jobbkezes metszőollóval? Két választása van: vagy a kevésbé ügyes és erős jobb kezébe fogja az ollót és ezzel kockáztatja a saját biztonságát, vagy a bal kezében próbálja megtartani, de akkor kényelmetlenül fekszik a nyél a kezében és a zár is a rossz oldalon lesz.

A legtöbb metszőolló-gyár nem foglalkozik a balkezesekkel, mert kevesen vannak, majd megoldják valahogy. Ezzel szemben a Felco-t kifejezetten izgatta a kérdés és létrehozott négy különböző típust is: van közöttük nagyobb és kisebb méret is, forgó nyéllel és hagyományos, de formatervezett nyéllel is.

 

Van még egy fontos szempont: a jobbkezes metszőollót bal kézben tartva a vágópengét nehéz a levágandó ág tövéhez fordítani. Ezért aki így metsz, általában a vastagabb támasztópengét fordítja a vastagabb ág irányába, ezért csak a fán csonkot hagyva tud metszeni. A csonkok pedig nehezebben gyógyulnak és általában nem tesznek jót a növénynek.

metszoollo balkezeseknek 03

A Felco metszőollók tervezői figyelembe vették a balkezes emberek szempontját is. De először lássuk azt a három szempontot, amiben minden Felco metszőolló, jobb- és balkezes egyaránt, kiemelkedik a mezőnyből.

1. Ergonómia

A Felco metszőollói ergonomikus kialakításukról híresek. A balkezes modellek úgy lettek tervezve, hogy minimalizálják a kéz fáradtságát és az ínhüvelygyulladás kockázatát, még hosszú használat után is. A forgónyelű modellek tovább csökkentik a terhelést, mivel lehetővé teszik a kezed természetes mozgását a metszés során.

2. Teljesítmény

A Felco metszőollói kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Akár nagyobb ágakat is el tudsz velük vágni anélkül, hogy extra erőt kellene kifejtened. Ez az ollók különlegesen kemény acél vágóéleinek és az erőelosztó mechanizmusának köszönhető.

3. Tartósság

A Felco metszőollói kiváló minőségű anyagokból készülnek, így garantálják a tartósságot és a hosszú élettartamot. Az olló pengéi élezhetők, így mindig éles ollóval foghatsz bele a nagyobb munkákba. A legtöbb modellben az alkatrészek cserélhetők, így ha valami elromlik, nem kell az egész ollót lecserélned.

metszoollo balkezeseknek 04

4. A balkezes igényeknek megfelelő kialakítás

Az összes Felco balkezes metszőolló speciálisan a balkezesek igényeihez igazodik, beleértve a bal oldalon elhelyezett biztonsági zárat is. Ez biztosítja a kényelmes és biztonságos használatot. A rávágó rendszerű ollóknál bal kézben a vágópenge a levágandó ág töve felé fordítható, így sokkal szebb vágófelületet kaphatunk, mintha egy balkezes ember egy jobbkezes ollót tartana a kezében.

A Felco metszőollók sokféle méretben és kialakításban elérhetők, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. A kisebb méretű modellek ideálisak lehetnek azok számára, akiknek kisebb a kezük, vagy akiknek kisebb ágakat kell metszeniük. A nagyobb modellek nagyobb teljesítményt nyújtanak, így azok számára ideálisak, akik nagyobb ágakat vágnak le, vagy akiknek nagyobb a kezük.

metszoollo balkezeseknek 02
Balkezes metszőollók: FELCO 9 (nagy méret), FELCO 10 (forgónyelű, nagy méret),
FELCO 16 (kis-közepes méret), FELCO 17 (forgónyelű, kis-közepes méret)

A Felco ollók között megtalálhatók a professzionális metszőollók, amelyeket kertészek és szőlőtermelők használnak, valamint az otthoni kertészkedéshez készült ollók is.

Összefoglalva, a Felco balkezes metszőollók kiváló választás minden balkezes számára. Mindegyik modellben megtalálható az a magas minőség és kényelem, amit a Felco márka képvisel. Az ergonomikus kialakítás, a kiemelkedő teljesítmény és a tartósság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a metszés egyszerűbb és élvezetesebb legyen.

Válaszd a Felco metszőollókat a kényelmes és hatékony metszés érdekében! Az ollók széles választékát megtalálod az 1Kert.hu – Felco specialista webáruházban.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR