A rávágó típusú metszőolló olyan csodafegyver, ami sok esetben bevethető

A rávágó típusú metszőolló olyan csodafegyver, ami sok esetben bevethető

Vékony és éles vágópengéje miatt a rávágó metszőolló használatához kevesebb erő kell, de van olyan helyzet, amikor mégis a mellévágó ollót ajánlják a kertészek. 

A kertészek két alapvetően különböző metszőolló típusból választhatnak; vannak mellévágó és rávágó ollók. A hagyományos olló mellévágó (bypass), azaz a két penge, a vágó és a támasztó, egymás mellett elhaladva nyírja át a metszendő ágat. Azért hagyományos, mert ilyenekkel vágjuk otthon és az irodában a papírt, ilyennel dolgozunk a konyhában stb. A rávágó (anvil, Amboss) metszőolló vágópengéje sokkal vékonyabb, élesebb, két oldalról is fenhető.

 

Rávágó típus: vágópenge + üllő

A rávágó olló másik felén igazából nem is penge, hanem csak egy támasz vagy más néven üllő van. Ez a támasz sokkal puhább, mint a vágópenge acélja, többnyire alumínium vagy rézötvözet, esetleg műanyag. A vágópenge az ág átvágása után ezen a támaszon ütközik fel. Ebből rögtön két hátrány is következik: minden ütközéskor csökken egy hajszálnyit a vágópenge élessége, és az ütközés pufferekkel nem tompítható.

mire valo egy ravago ollo 04

A rávágó metszőolló előnyei

Persze előnyei is vannak a rávágós ollóknak. A vékonyabb és a fenés után élesebb vágópenge miatt kevesebb erő kell a vágáshoz, ezért nem kell feltétlenül besegítenünk a másik kezünkkel a vastagabb ágak hajlításával. Így, aki amúgy is féltené a másik kezét az esetleges sérüléstől, a rávágós ollóval egyetlen kézzel is jól boldogul.

A rávágós ollók mindenképpen megnyomják egy kicsit a metszéskor a megmaradó ágrészt is, viszont így mindegy, hogy a jobb vagy a bal kezünkbe fogjuk az ollót. A zárszerkezet az egyik kezünk számára rossz oldalon lesz, de ez nem olyan nagy probléma, a másik kezünk ujjaival zárhatunk-nyithatunk. A rávágós ollók a nagyon kemény fával és a száraz ágakkal is megbirkóznak. A másik kezünkkel való ághajlítás a rávágós ollóknál is segít; körülbelül egy negyedet könnyít a vágáson.

mire valo egy ravago ollo 02
FELCO 31 metszőolló + FELCO 500 svájci bicska (ajándék FELCO vázával)

A svájci FELCO 31 rávágó metszőolló is egy ilyen különleges modell. Borotvaéles penge fekszik fel egy puhább fémből kialakított felületre, így minden másnál tökéletesebb metszlapot ejt vágáskor. A mellévágó modellekhez képest könnyebb vele a vágás és szebb lesz a metszett felület is. Jobb és bal kézzel is használható, közepes vagy nagy kézbe való. Legnagyobb előnye, hogy akár egy másik, segítő kéz nélkül is használható, nem kell hajlítani a levágandó ágat az olló számára – boldogul anélkül is.

mire valo egy ravago ollo 03

Képzeljünk csak el egy kemény rózsabokrot, amelyről a felesleges, elszáradt hajtásokat szeretnénk lemetszeni. Szeretnénk a tövises ágakat a másik kezünkkel megfogni? Ezzel az ollóval dolgozva erre nincs szükség! Ideális szerszám tehát mindazoknak, akik egy kézzel szeretnének metszeni, illetve sok kemény, száraz ágat vágnak.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?