A rávágó típusú metszőolló olyan csodafegyver, ami sok esetben bevethető

A rávágó típusú metszőolló olyan csodafegyver, ami sok esetben bevethető

Vékony és éles vágópengéje miatt a rávágó metszőolló használatához kevesebb erő kell, de van olyan helyzet, amikor mégis a mellévágó ollót ajánlják a kertészek. 

A kertészek két alapvetően különböző metszőolló típusból választhatnak; vannak mellévágó és rávágó ollók. A hagyományos olló mellévágó (bypass), azaz a két penge, a vágó és a támasztó, egymás mellett elhaladva nyírja át a metszendő ágat. Azért hagyományos, mert ilyenekkel vágjuk otthon és az irodában a papírt, ilyennel dolgozunk a konyhában stb. A rávágó (anvil, Amboss) metszőolló vágópengéje sokkal vékonyabb, élesebb, két oldalról is fenhető.

 

Rávágó típus: vágópenge + üllő

A rávágó olló másik felén igazából nem is penge, hanem csak egy támasz vagy más néven üllő van. Ez a támasz sokkal puhább, mint a vágópenge acélja, többnyire alumínium vagy rézötvözet, esetleg műanyag. A vágópenge az ág átvágása után ezen a támaszon ütközik fel. Ebből rögtön két hátrány is következik: minden ütközéskor csökken egy hajszálnyit a vágópenge élessége, és az ütközés pufferekkel nem tompítható.

mire valo egy ravago ollo 04

A rávágó metszőolló előnyei

Persze előnyei is vannak a rávágós ollóknak. A vékonyabb és a fenés után élesebb vágópenge miatt kevesebb erő kell a vágáshoz, ezért nem kell feltétlenül besegítenünk a másik kezünkkel a vastagabb ágak hajlításával. Így, aki amúgy is féltené a másik kezét az esetleges sérüléstől, a rávágós ollóval egyetlen kézzel is jól boldogul.

A rávágós ollók mindenképpen megnyomják egy kicsit a metszéskor a megmaradó ágrészt is, viszont így mindegy, hogy a jobb vagy a bal kezünkbe fogjuk az ollót. A zárszerkezet az egyik kezünk számára rossz oldalon lesz, de ez nem olyan nagy probléma, a másik kezünk ujjaival zárhatunk-nyithatunk. A rávágós ollók a nagyon kemény fával és a száraz ágakkal is megbirkóznak. A másik kezünkkel való ághajlítás a rávágós ollóknál is segít; körülbelül egy negyedet könnyít a vágáson.

mire valo egy ravago ollo 02
FELCO 31 metszőolló + FELCO 500 svájci bicska (ajándék FELCO vázával)

A svájci FELCO 31 rávágó metszőolló is egy ilyen különleges modell. Borotvaéles penge fekszik fel egy puhább fémből kialakított felületre, így minden másnál tökéletesebb metszlapot ejt vágáskor. A mellévágó modellekhez képest könnyebb vele a vágás és szebb lesz a metszett felület is. Jobb és bal kézzel is használható, közepes vagy nagy kézbe való. Legnagyobb előnye, hogy akár egy másik, segítő kéz nélkül is használható, nem kell hajlítani a levágandó ágat az olló számára – boldogul anélkül is.

mire valo egy ravago ollo 03

Képzeljünk csak el egy kemény rózsabokrot, amelyről a felesleges, elszáradt hajtásokat szeretnénk lemetszeni. Szeretnénk a tövises ágakat a másik kezünkkel megfogni? Ezzel az ollóval dolgozva erre nincs szükség! Ideális szerszám tehát mindazoknak, akik egy kézzel szeretnének metszeni, illetve sok kemény, száraz ágat vágnak.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR