Mi baja a diófám törzsének?

Mi baja a diófám törzsének?

Mekkora kárt jelenthetnek a törzsön megjelent, nedvedző repedések?

Egy aggódó kertész panaszolja, hogy diófája törzsén tavasszal fekete foltok jelentek meg, azokból pedig mézszerű anyag csurog ki. Felmerül a kérdés, vajon mi okozza ezt és hogyan orvosolható?

diofa torzse nedvedzo foltok 02
Fotó: Nagy Bálint

A fák törzsén keletkező repedésekből előtörő nedvedzést gyakran a Brenneria (Erwinia)  baktériumfajok okozzák, bár hasonló tüneteket gombák is kiválthatnak a fáknál. A betegséget hazánkban a Budapesti Corvinus Egyetem Növénykórtani tanszékén kezdték el vizsgálni.

A problémát a gyógyítás nehézsége okozza: felszívódó baktericid hatású szer lenne hatékony, de ilyen nincs forgalomban. Kedvező baktericid hatású antibiotikumok sem alkalmazhatók, mert nem engedélyezettek. Mivel a baktériumokat az esővíz, öntözővíz is terjeszti, valamint ápolás során eszközökkel is tovább vihető, ajánlott a sebek alapos lemosása réz tartalmú permetező szerrel. A réz nem szívódik fel a növényekbe, csak a vele érintkezésbe kerülő növényi szövetet fertőtleníti.

Eddig egy ilyen beteg diófát láttam és vizsgáltam: ennél a tulajdonos minden este megöntözte a fa törzsét és annak közvetlen környékét, optimális körülményt alakítva ki a betegség kifejlődéséhez. Kerülni kell a fa törzsének és környékének nedvesen tartását és esti öntözését!

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR