Júniusban érdemes egy kosár zöld diót szedni

Júniusban érdemes egy kosár zöld diót szedni

Itt az alapanyag a likőr, a lekvár, a szörp és a befőtt készítéséhez, plusz ezzel csökkentjük az őszi dömping mennyiséget.

Akinek van diófája, az tudja, hogy ősszel szinte mindig van gond: vagy túl sok dió terem és kín feldolgozni a rengeteg termést, vagy alig van a fán egészséges dió és azon sopánkodunk, hogy miért vártunk idáig. Ezt a problémát szerencsére lehet kezelni, legalábbis csökkenteni. Kezdjük el már most, júniusban felhasználni a dió termését!

kosar zold diot szedni 02

A dió júniusban virágzik, de a termés éretté válása szeptemberre-októberre tolódik. A betakarítás időpontja fajtától és időjárástól is függően változhat, de általában szeptember végén, október elején kezdődik. Fontos, hogy a dió héja már barna legyen, és a burka kissé megrepedjen, mielőtt leszednénk.

Magyarországon a diótermesztés főleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben és a Dél-Dunántúlon összpontosul. A hazai diótermés átlagosan 7-10 ezer tonna körül alakul évente. Ennek azonban többszöröse teremhet a kiskertekben, a ház előtti diófán, a patak partján, a nyaraló kertjében. Érdemes felhasználni ezt a gyümölcsöt, mert finom, tápláló és ha venni kell, akkor drága is.

kosar zold diot szedni 03

A zöld dió, azaz a nem teljesen érett dió is fogyasztható, sőt, gyógyhatásai miatt is értékes. A zöld dió betakarítása júniusban történik, és lekvár, likőr, befőtt, szirup és bor készítésére is alkalmas.

A zöld dió külső és belső jellemzői

  • Héja: Zöld színű, sima felületű, még nem keményedett meg, kissé puha.
  • Mérete: Kisebb, mint az érett dió.
  • Forma: Gömbölyű, de kissé egyenetlen lehet.
  • Hús: Puha, zsenge, még nem alakult ki benne a kemény diómag.
  • Íz: Kesernyés, fanyar, savanykás.
  • A belső rész színe: Fehér, halványzöld árnyalattal.
  • Tápanyagok: Gazdag C-vitaminban, tanninban, csersavban, naftokinon-származékokban, vastartalma is jelentős.

A zöld dió sokoldalúan felhasználható

A konyhában lekvár, likőr, befőtt, szirup, bor készítésére alkalmas. A gyógyászatban emésztési zavarok, torokgyulladás, bőrfertőzések ellen hatékony, erősíti az immunrendszert.

A zöld dió kesernyés ízű, ezért nem mindenki kedveli. A keserűség csökkentése érdekében áztatni, főzni, cukrozni szokták..

Zöld dió lekvár

A zöld dió lekvár igazi ínyencség, mely remek kiegészítője lehet a reggeli pirítósnak vagy a sajttálnak.

Hozzávalók

  • 1 kg zöld dió
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • fahéjrúd
  • szegfűszeg
  • víz

Elkészítés

A zöld diókat alaposan mossuk meg, majd vágjuk négyfelé. Tegyük a diót egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és főzzük puhára (kb. 30 perc). Szűrjük le a diót, és hagyjuk kihűlni. A cukrot keverjük össze a vízzel, a citromlével, a fahéjrúddal és a szegfűszeggel, majd forraljuk fel. A forró szirupba öntsük a diót, és főzzük sűrűre (kb. 45 perc). Forrón töltsük üvegekbe, és zárjuk le légmentesen.

Zöld dió likőr

A zöld dió likőr zamatos ital, mely emésztést segítő hatással is bír.

Hozzávalók

  • 15 db zöld dió
  • 1 liter tiszta szesz (magas alkoholtartalmú, semleges ízű alkohol, pl. vodka, pálinka)
  • 8 g ánizs
  • 8 g fahéj
  • 8 g szegfűszeg
  • 1 citrom héja
  • 500 g cukor
  • 500 ml víz

Elkészítés

A zöld diókat alaposan mossuk meg, majd vágjuk négyfelé. Tegyük a diót egy üvegbe, és öntsük rá a szeszt. Adjuk hozzá az ánizst, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromhéjat.

Zárjuk le légmentesen az üveget, és hagyjuk állni 3 hétig sötét, hűvös helyen. Készítsünk szirupot a cukorból és a vízből. Szűrjük le a diókat a szeszből, és keverjük össze a kihűlt sziruppal. Töltsük üvegekbe, és zárjuk le légmentesen.

***

Fontos, hogy a zöld dió szedésével ne várjuk meg a teljes érést, szedjük le a diót, amíg még puha a héja és a belseje. Ez a puhaság a kulcsa a zamatos íznek és a gyógyhatásoknak is. Ha a szedést júniusban, legkésőbb júliusban elmulasztjuk, akkor a zöld dióról idén lemaradtunk!

Nézd meg a recepteket videón a Hobbikert.hu oldalon:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR