Miért király a dió?

Miért király a dió?

A természetben is előfordul, de legtöbben a kertekből ismerjük: nagyon kell vigyáznunk a diófára, ha nem szeretnénk elveszteni.

Királydió vagy közönséges dió a korábban csak simán diófának nevezett növény ajánlott magyar növénytani neve, amiből, ha választhatok, akkor a közönségeset hagynám el. A királydió a tudományos név (Juglans regia)  értelmező fordítása, amely valószínűleg Jupiter főisten dióját jelenti, és még királyit is. A dió termése és fája valóban király, nagyszerű gyümölcs, keresett bútorfa, a magyar kertek legkedveltebb árnyékadója.

Melegigényes, fagyérzékeny, szomjas

A hazai tájban és a természetben is nagyon sok helyen előfordul, de minden bizonnyal a rómaiak terjesztették el a birodalmukban, így Pannoniában is. Melegigényes, fagyérzékeny növény, amely ráadásul még sok vizet is igényel, ideális helyen van a folyóvölgyekben, ahol némi fagyvédelmet is élvez.

A legnagyobb termetű gyümölcsfa

A dió az egyik legnagyobb termetű fánk, hatalmas, páratlanul szárnyalt levelei mély árnyékot adnak, de mivel későn fakad, az értékes tavaszi napsütést nem akadályozza. A hímvirágok, a barkák kezdeményei már télen is láthatók a többnyire vaskos, szürke vesszőkön. Általában előbb a barkák nyílnak ki, a nővirágok a friss zöld hajtások csúcsán, hetekkel később jelennek meg.

Ezért kell oltani és nem magról vetni

Az egylaki növény váltivarúsága, az eltérő virágzási idő és a szélmegporzás az idegen termékenyülésnek kedvez, azaz emberi beavatkozás nélkül nem létezne két egyforma diófa és termés sem. Éppen ezért az utóbbi évtizedekben oltják a diócsemetéket, az ültetvényeket egymást megporzó, sok és nagy diókat hozó, könnyen törhető fajtákból állítják össze.

Héjas gyümölcs

A kertészek a diót a mogyoróval, mandulával együtt héjas gyümölcsnek nevezik, én még úgy tanultam, hogy a dióbél a mag, a kemény csontár a termés része. A mai botanika szerint a csontár is a mag része, és csak a zöld burok származik az anyanövény szöveteiből. A könnyen törhető diót ettől a tudományos vitától függetlenül papírhéjúnak nevezzük.

Egyre nehezebb megvédeni, ezért drágább

Sajnos manapság rengeteg betegsége (gombák, baktériumok, vírusok) és kártevője (rovarok) is meghonosodott a diónak. A védekezés ellenük a termetes fák miatt nagyon nehéz, drága és környezetterhelő, a dió gyümölcsének az ára az egekbe szökött. Félő, hogy az iskolai és üzemi étkezdékből már ismert Dejó márkanevű dióízű pirított napraforgóbél és pörkölt búzacsíra alapanyagú aromás őrlemény lesz a gyakoribb csemege.

kiralydio 02
Királydió vesszeje télen, szív alakú levélripacs, áttelelő barka kezdemények

kiralydio 03
Királydió fejlődő barkái és az új hajtás

kiralydio 04
Királydió hímvirágai a barkákban, a nővirágok az új hajtásokon vannak

kiralydio 05
Királydió hímvirágai

kiralydio 06
Királydió nővirágai

kiralydio 07
Királydió apró, még szőrös termései a bibe maradványokkal

kiralydio 08
Királydió éredő termései nyáron

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR