Terem a fekete diófa, de beletörik a bicskád

Terem a fekete diófa, de beletörik a bicskád

A királydió amerikai rokona itthon ritka vendég, pedig gyors növekedésű és különlegesen értékes faanyagot termelő növény.

 

Az amerikai rokon

A fekete dió (Juglans nigra) a diófafélék családjába tartozó növényfaj, közeli rokona a magyar kertekben elterjedt közönséges vagy – a botanikusok által ajánlott néven – királydiónak. Észak-Amerika keleti partjaitól Texas-ig honos, eredetileg főként folyóvölgyekben élt, de mára a leggyakoribb, és kéretlenül is terjedő fává vált a hazájában. Magyarországon dísznövény, parkfa, és az erdészetek is telepítették síkvidéki árterekre, mert nagy vízigényű fa, bár a tartós vízborítást azért nem viseli el. Számára kedvező körülmények között rendkívül gyors növekedésű, fája különösen értékes bútor alapanyag. Itthon tehát idegenhonos fa, de nem invazív, azaz magától nem terjed, nálunk csak ott él, ahova ültették. A “Juglans” nemzetségnév Jupiter dióját jelenti, a “nigra” fajnév feketét.

Megéri feltörni a dióját?

A fekete dió törzse vastag, egyenes, állományban csak magasan elágazó, szoliterként szétterülő. Az idősebb fák kérge mélyen bordás, hálózatosan repedezett, sötétszürke, majdnem fekete. A fakadó hajtások szőrösek, a levelek fél méter hosszúak, 15-23 fűrészes szélű levélkéből szárnyasan összetettek. A csúcslevélke a legkisebb, vagy néha hiányzik. A hímvirágok barkában csüngenek az előző évi rövid vesszők oldalán, a nővirágok a friss tavaszi hajtások csúcsain ülnek. A bibék gyakran piroslók. A gömbölyű termések héja élénkzöld, bibircses felületű. A zöld burok éréskor nem reped fel, hanem feketén rászárad a csontárra. A csonthéj sötétbarna, árkolt és rücskös felületű, vastag falú, a válaszfalak is szilárdítják, nagyon nehezen törhető. A kicsi mag ehető, de egészben vagy félben aligha lehet kiszedni, a törmelék csekély élvezete szerintem nem éri meg a fáradságot.

Mérgezi az alatta lévő növényeket

A fekete dió, a többi diófajhoz hasonlóan egy juglon nevű mérget tartalmaz számos szervében, amely a fa alatti és körüli talajban is akadályozza más növények fejlődését. Még a fa pusztulása vagy kivágása után is évekig tart a talaj tisztulása ettől az allelopátiásnak nevezett hatástól. A juglon és néhány társvegyület okozza a fekete dió elhalt szerveinek, így a termésburoknak a feketedését is, valamint a kezünk is lemoshatatlanul fekete lesz a diópucolástól.

fekete diofa terem 02
Fekete dió törzse a barázdált kéreggel

fekete diofa terem 03
Fekete dió szőrös fakadó hajtása

fekete diofa terem 04
Fekete dió barkái a hímvirágokkal

fekete diofa terem 05
Fekete dió termős virágai a hajtáscsúcson

fekete diofa terem 06
Fekete dió pirosló bibéi

fekete diofa terem 07
Fekete dió hatalmas összetett levelei

fekete diofa terem 08
Fekete dió bibircses felületű éredő termései

fekete diofa terem 09
Fekete dió terméscsoportja

fekete diofa terem 10
Fekete dió lehullott feketedő termései

fekete diofa terem 11
Fekete dió magjához csak kemény munkával lehet hozzájutni

fekete diofa terem 12
Fekete dió őszi lombszíneződése

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR