Szorgalmasan gyűjtögessük az érett diót a fa alól.
A diót nem a fáról szedjük, hanem a földről gyűjtjük, hiszen a természet kitalált egy ügyes trükköt: amint a dió megérik, a zöld burka felreped és a kemény, barna dió lehullik a földre. Ez a folyamat akkor gyorsul fel, amikor nappal még süt a nap, az éjszakák viszont már hűvösek, ezért hőingadozás nagy, ami az ősz elejére jellemző. Ezért van az, hogy a hidegebb éjszakák után rengeteg diót találunk a földön.
Fajtától függően a dió általában szeptember vége és október vége között érik. Az érést onnan vesszük először észre, hogy a termések potyogni kezdenek a fáról. A kertben érdemes a lehullott diókat rendszeresen összegyűjteni, mert a nedves földön és fűben hagyott termések hamar penészedni kezdenek. Sokat segít, ha már előtte rövidre vágtuk a fa alatt a füvet. A szedéskor a kezünket gyorsan megfogja a csersav, barna nyomot hagyva a bőrön, ezért ajánlott kesztyűben dolgozni.
Korábban írtunk róla:
- A diófalevél rejtett kincsei: lehetséges gyógyhatások és házi receptek a krémtől a teáig
- Diópucolási technikák a konyhában: 5 + 1 tippvideó a dió feltörésére
- Miért hullik le az éretlen dió a fáról? Több oka is lehet, ha potyog a zöld dió!
- Ősszel hozzuk a metszőollót: kisokos a diófa metszéséről