Amikor a kártevő a gyökéren keresztül támad

Amikor a kártevő a gyökéren keresztül támad

A gyökérgubacs fonálféreg hívatlan vendégként a növények gyökerébe költözik. Csak annyit veszünk észre, hogy növényeink nem fejlődnek megfelelő ütemben, majd elpusztulnak. Hogyan előzzük meg a kártevő felszaporodását?

Gyökérgubacs fonálférgek

A gyökérgubacs fonálférgekkel (Meloidogyne spp.) fertőzött zöldségfélék gyökerein néhány mm-es méretű daganatokat találunk: a növények növekedése lelassul, nagy melegben a fertőzött növények elhalnak.

Pusztítás a fóliában

A szabad szemmel nem érzékelhető áttetsző fonálférgek a talajból fertőzik a gyökereket, szívogatják azokat. Hosszú ideig intenzíven és azonos növények termesztésével hasznosított talajokban szokott a kártevő felszaporodni.

Így néz ki a károsítás

Védekezés

A fertőzött növényt észlelés után azonnal és teljes gyökérzettel ki kell emelni, és földjével együtt eltávolítani a szemétbe, komposztban felhasználni tilos. Ha egy terület elfertőződött, egy évig rozs vagy kukorica nevelése ajánlott, ezeket a növényeket nem fertőzik a gyökérgubacs fonálférgek. Fellépését a növények váltott termesztésével, növény rotációval is lehet csökkenteni.

Így költözik be a dinnye gyökerébe:

Érdemes a vásárolt zöldség- vagy virágpalánták gyökerét megvizsgálni beültetés előtt. Szabadföldi kémiai talajfertőtlenítésre a dazomet hatóanyagú Basamid G engedélyezett: a talajfertőtlenítő szert a teljes gyökérzóna mélységébe kell beforgatni egyenletesen az ajánlott töménységben és előírás szerint.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR