Talajban élő rémek: drótféreg és lótücsök

Talajban élő rémek: drótféreg és lótücsök

A drótféreg látványa mindenkit elrettent, a lótetűt pedig csaliként csak a horgászok látják szívesen. Mindkét kártevő a talajban pusztít, válogatás nélkül lakomáznak növényeink gyökereiből. Hogyan szüntethetjük meg a dézsmálást?

Drótféreg

A drótférgek – a pattanó bogarak (Agriotes spp.) lárva alakjai - kemény testű, drótra hasonlító formájú talajban lakó kártevők. Erős rágó szájszervükkel a talajban található növényi részeket (gyökereket, gumókat) fogyasztják szinte válogatás nélkül.

Drótféreg

Védekezni ellenük a cserebogár pajoroknál leírtak szerint kell.

Lótetű, lótücsök

A lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) kifejlett egyedei 3-5 cm hosszú barnás állatok, talajban épített járataikban élnek, elsősorban éjszaka mozognak. Nyáron szaporodnak, fészkekben nevelik utódaikat. Bár apró, talajban élő rovarokkal is táplálkoznak, a növények gyökereit is rágják, és kiforgatják a növényeket.

Félelmetes

A védekezés addig hatékony, amíg a fiatal lárvák a fészkekben tartózkodnak, még nem másztak szerteszét. Nyáron várhatóan forgalomba kerül a lótetvek ellen hatásos hasznos fonálféreg hatóanyagú biológiai rovarölő szer Nemastar néven. A szer a lótetvek kifejlett alakjai ellen hatásos csak.

A lótetveket is lehet kiültetés előtt csalogató növényekkel ritkítani. Kémiai rovarölő szerek közül az Arvalin-LR cinkfoszfid hatóanyagú ajánlott és hatásos lótetvek járataiba helyezéssel.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR