Büdöske csatasorban, célpont a fonálféreg

Büdöske csatasorban, célpont a fonálféreg

Rettenthetetlen büdöske a fonálférgek réme! Ültessünk néhány példányt a veteménybe és mentsük meg a termést!

A hagyományos paraszti kertekben és a biokertekben egyaránt szívesen ültetett büdöske vagy kedvesebb néven bársonyvirág (Tagetes sp.) hatását tudományosan is igazolták: egyes büdöske fajták hasonlóan eredményesek voltak a gyökéren keresztül fertőző, gubacsot képező fonálférgekkel szemben, mint a kémiai kezelés.

A gyökereken élősködnek a gubacs-fonálférgek

A dinnye- és uborkafélék, paradicsom, paprika, répa, szőlő és még vagy 600 növény gyökerein élősködik az északi gubacs-fonálféreg (Meloidogyne hapla). A fertőzött növények gyökerein pár milliméteres vagy akár borsó nagyságú, kerekded gubacsok fejlődnek, ezekben élnek a milliméter nagyságú, fehér színű fonalférgek. A beteg növények visszamaradnak a fejlődésben, külsőre a vízhiány tüneteit mutatják. Lazább, homokos talajú területeken különösen jelentős kárt - terméskiesést - okozhatnak, ezért ott különösen fontos a megelőzés.

Ilyen csúnya

Védekezés

Zöldségek palántázáskor érdemes már fejlett, nagyobb gyökérrel rendelkező közönséges büdöskét (Tagetes patula) ültetni a konyhakert szegélyére. Ehhez kora tavasszal vessük el a büdöske magjait vagy vásároljunk bimbós palántákat. Szerencsére a büdöske az egyik legkönnyebben nevelhető, igénytelen dísznövény, a tűző napot és a szárazságot is jól tűri. Júniustól egészen a fagyokig virágozhat, díszítve a konyhakertet. Az elvirágzott hajtásokat folyamatosan szedjük és terítsük a megvédendő növény tövéhez.

Szép is, büdös is :)

Természetesen a kártevők elleni védekezésnél sosem szabad egyetlen technikára bíznunk magunkat: fontos betartani a növényváltás szabályait is. Ha fonálféreg-fertőzésre gyanakszunk, 2-3 évig gabonaféléket kell termesztenünk (házikertben megoldás lehet a gyepesítés) vagy tartsuk ugaron a területet. Mivel a fonálférgek természetes ellenségei a magas szervesanyag-tartalmú talajokban a legaktívabbak, ezért gyakran trágyázzunk.

Üvegházakban talajcserével, 98°C-os talajgőzöléssel vagy kémiai talajfertőtlenítéssel lehet megszabadulni a kellemetlen parazitától.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR