7 elsősegély-tipp a kertben, ha túl sok eső esett

7 elsősegély-tipp a kertben, ha túl sok eső esett

Általában áldás az eső a kertészkedők számára, de előfordul, hogy túl sok a csapadék és veszélybe kerül a kert. Mit tehetünk?

Az átlagos csapadékmennyiségnél jóval többet adó időjárás károsítja a növényeket, tönkre teheti a kertet. Az elmúlt hetek hatalmas és hosszan tartó esői gombabetegségekkel árasztották el a kertek növényeit és a betakarítható termés mennyiségét is jelentősen csökkentették. Ne nézzük mindezt tétlenül, hanem tegyük meg a tőlünk telhetőt és mentsük a menthetőt!

Eső

Az eső átkai

A túl sok víz általában párás légköri viszonyokkal jár együtt. Nyár végén, az ősz első hónapjában még meleg is az időjárás, a talaj is átázik. Ha hűvösebbre vált az idő, akkor pedig lassul a felszáradás, tovább marad a talaj felső rétegében a párásító víz. Ebben a közegben rendkívül kedvező körülmények alakulnak ki a gombabetegségek fejlődéséhez. Sokszor nincs más lehetőség, mint a pusztulóban lévő növényeket tőből kivágni és eltávolítani a kertből.

A peronoszpóra, lisztharmat, fitoftóra tönkreteszi a leveleket, a botrítisz a terméseket is megfertőzi, előbb-utóbb a teljes növényzetet megtámadja valamilyen kórokozó. Az esőben nem vagyunk sokat a kertben, ezért valószínűleg eleve későn vesszük észre a kárt és csak megkésve kezdjük a védekezést is.

Megázott

Mit tehetünk a túl sok víz ellen?

#1 Kezdjük meg a szüretet minél gyorsabban. Minél rövidebb időt tölt esős körülmények között a kertben maradt gyümölcs és zöldség a száron, annál nagyobb a romlás veszélye.

#2 Ássunk árkokat a kertben, ha a víz nem tud elfolyni a talajról. Egy fél méter mély árok és esetleg a talajba fektetett perforált cső is csodákra képes, ha nem boldogulunk az átázott talajjal.

#3 Ültessük a növényeket legközelebb bakhátakra és építsünk magaságyakat. A talajszintről felemelt növényzetet többé nem veszélyezteti a túlzott csapadék.

#4 Mulcsozzuk a talaj felszínét, így az érett termések nem a talajjal, hanem a mulcsnak használt, tisztább anyaggal érintkeznek. A talajba kevert tavalyi mulcs pedig levegősebbé teszi a talajt, így a víz is könnyebben elszivárog belőle.

#5 Emeljük fel a növényeket a talajról és kerüljük a túl sűrű részeket. Amit lehet, kötözzünk fel, használjunk támrendszert, karókat. Legközelebb ültessük a növényeket szellősebben.

#6 Gombaölő vegyszerek használatával megakadályozhatjuk a fertőzést. Természetesen csak akkor, ha még nem tudunk szüretelni és ki tudjuk várni az egészségügyi várakozási időt a permetezés után. Általában a fertőződés megjelenése után már megkéstünk, ekkor már ritkán menthető meg a zöldség vagy gyümölcs.

#7 Használjunk műtrágyákat, mert a túl sok víz kimossa a tápanyagokat a talajból. A lassan oldódó, hosszan tartó hatású műtrágyák, vagy a maguktól is lassan bomló természetes trágyák alkalmasak ilyenkor.

Bár a károk többsége az esővel együtt már bekövetkezett, azért a fenti tudnivalók ismeretével sok termést megmenthetünk és legközelebb felkészültebben várhatjuk a szokatlanul sok csapadékot. Kitartás, mert jön még jó idő, napsütés!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR