Mielőtt elfelejtjük: az őszi kerti nagytakarítás legfontosabb lépései

Mielőtt elfelejtjük: az őszi kerti nagytakarítás legfontosabb lépései

A kert őszi nagytakarítása a téli fagyokra és egyben a tavaszi indulásra készíti fel a kertet. Van néhány kihagyhatatlan lépése, amelyre most felhívjuk a figyelmet.

A hideg időjárás beköszöntével és a virágzó kerti növények visszahúzódásával ideje sort kerítenünk a kert télre való felkészítésére. Az őszi nagytakarítás elengedhetetlen a kertben ahhoz, hogy hosszú távon megőrizhessük növényeink szépségét, egészségét. A következőkben leírjuk, hogyan érdemes felkészítenünk a kertet - a virágos ágyásokat és a veteményest - a téli hónapokra.

Az őszi kerti nagytakarítás lépései

A télre való felkészülés első lépéseként gyűjtsük össze a kertből a különböző növények mellé támaszként leszúrt pálcákat, karókat. Valamennyit tisztítsuk le: töröljük le róluk a növényi és földmaradványokat, majd permetezzük le víz és hypo 2:1 arányú keverékével. Ezzel fertőtlenítjük azokat és egyúttal megszabadulunk a rajtuk esetlegesen megtelepedett kórokozóktól.

A nagytakarítás következő lépéseként szedjük össze a kertből az összes elszáradt növényi maradványt. Az elhalt növényeket, lehullott leveleket, rothadt gyümölcsöket és zöldségeket, valamint minden beteg növényi részt gyűjtsünk össze és dobjunk ki. Ne feledjük azonban, hogy az egészséges növényi maradványok komposztálhatók.

Ha a növényi maradványon betegség jelei figyelhetők meg, dobjuk a szemétbe vagy égessük el (mi a szemétre szavazunk!). Ha az ilyen maradvány a komposztba kerül, megkockáztatjuk, hogy a következő évben ugyanezzel a betegséggel visszafertőzzük a kertet.

A beteg leveleket ne komposztáljuk

A télváró készülődés következő lépéseként terítsünk szét komposztot, komposztált trágyát vagy más, a célnak megfelelő műtrágyát a veteményesben. Egyúttal felhasználhatjuk a lehetőséget arra is, hogy télire olyan, az ágyásokat takaró növényt vessünk, mint például a rozs, a lóhere vagy a hajdina.

Mikor kezdjük el a kert felkészítését a télre?

Általában akkor érdemes elkezdeni a kert télre való felkészítését, amikor az egynyári növények nagy része az első fagyok hatására már elpusztult. Ezzel együtt már ennél korábban is megkezdhetjük az őszi tisztogatást, ha úgy látjuk, hogy a növények hervadása, száradása előrehaladott, és többé már nem díszítik a kertet, illetve nem teremnek.

Kasvirág

Ha olyan vidéken élünk, amelyet csak kis mértékben érintenek a fagyok, a végszót az egynyáriak mondják ki. Ha a megjelenésükön azt látjuk, hogy kezdenek barnulni, élettelenné válni, nekiláthatuk az őszi nagytakarításnak.

A virágos kert és a veteményes téli felkészítésével segítünk a növények egészségének évről évre való megóvásában. Az őszi nagytakarítás tehát igen hasznos, de nem bonyolult feladat, amelyet a fentiekben leírtakat követve egyszerűen elvégezhetünk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR