Mielőtt összecsukja szirmait a lepkeorchidea

Mielőtt összecsukja szirmait a lepkeorchidea

A legszorosabb barátságot jelképezi férfi és nő között. Finoman ívelt virágával a luxus, a kegy és a jóindulat szimbóluma az emberhez hasonló klímát kedvelő orchidea.

Szimbólum

A keleti kultúrákban az orchideák iránti tisztelet régről ered. A kínaiak hite szerint az arany orchidea a legszorosabb barátságot jelképezi férfi és nő között. Finoman ívelt virágával a luxus, a kegy és a jóindulat szimbóluma.

Kínában az egyes évszakoknak vannak virág-jelképei; így az orchidea a tavasz, a lótusz a nyár, a krizantém az ősz, míg a kínai szilva a tél szimbóluma.

Az orchideák virágjait a tavaszünnepeken szelleműzőként, az ártó hatások megelőzésére használták. A fejlett virágkultúrájukra jellemző (ikebana), szimbolikus jelentéssel bíró növénykompozíciókat alakítottak ki. Az orchideákat legtöbbször az egyetértés, a harmónia, és a tudomány megtestesítőiként alkalmazták.

Az egész Földön, keresztül-kasul

Az orchideák többsége a trópusokon található, de a sarkok és a sivatagok kivételével szinte az egész Földön előfordulnak. A legnépesebb növénynemzettség, ahol a fajok száma meghaladja a 25 000-t. Sokan nem tudják, hogy Magyarországon 50 faj él, a legváltozatosabb élőhelyeken.

Méretük a néhány millimétertől a háromméteres magasságig terjedhet. A hazai orchideafajok mind védettek. Előfordulás szerint vannak talajlakó és fán élő orchideák. Élőhelyük éghajlati viszonyai szerint tartásukban is megkülönböztetnek hidegházi, 8-13 °C fokon tartható (csónakorchidea = Cymbidium), mérsékeltházi 15-18 °C fokot kedvelő (Cattleya), valamint melegházi fajokat (lepkeorchidea = Phalenopsis).

A legszebb és legnagyobb virágú orchideák azonban kétségtelenül a trópusokon, szubtrópusokon honosak.

Így gondozd a lepkeorchideát

A lepkeorchidea, amikor a virág elnyílt, összecsukja a szirmait, mint egy lepke a szárnyát. Innen az elnevezése. Hazája a trópusi Ázsia: India, Malajzia, Új-Guinea. Epifita, azaz fán élő növény. Rövid szárakon húsos, puha levelek jellemzik. Hosszú virágszárai az alsó levélhónaljból hozzák fürtös virágzatukat. Ligetes erdőkben, erdőszéleken, félárnyékos helyeken, léggyökereivel a fák ágaiba, ágvilláiba kapaszkodva él. Mivel pihenési ideje nincs, egész éven át virágozhat. Nagyon változatos színű, a legszebb menyasszonyi csokrok készülnek belőle.

Nincs pihenő

Az a klíma, ahol az ember kellemesen érzi magát, a lepkeorchideának is megfelel, lakásban tehát a legjobban tartható orchidea. Mivel termőhelyén a fák lombkoronája alatt él, a tűző naptól, ablaktól távolabb helyezzük el vagy függönnyel árnyékoljuk. Melegházi tartást kíván. Ha a hőmérséklet átmenetileg csökken, akkor teljesen szárazon kell tartani.

Páraigényét lakásban vízzel telt tálca vagy lefedetlen akvárium segítségével tudjuk kielégíteni. Az akvárium az oldalfalai miatt jobban tartja a párát. Az aljára mosott kavicsot vagy műanyag rácsot helyezünk, majd néhány centiméter magasan vízzel feltöltjük. A cserép alja soha sem érhet a vízbe, mivel ilyenkor a gyökerek rothadásnak indulhatnak.

Lepkeorchidea

A jobb mikroklíma kialakítása miatt az orchideák közé más növényeket is helyezhetünk. Az öntözővizet lehetőleg egy napra öntsük tőzegre, mert így lágyabbá válik. Öntözésre hetente háromszor a délelőtti órákban kerüljön sor. Gondoskodjunk arról, hogy a cserép talaja mindig nyirkos legyen. A földkeverék 1/3 rész fenyőkéreg, 1/3 rész tőzeg, és 1/3 hungarocell-golyócskákat tartalmazzon, a jó vízáteresztő képesség miatt.

A lepkeorchidea nagyon hálás növény, akár 5-6 hónapon keresztül is nyílnak virágai. A fővirágszár után az alvórügyekből előbújva újabb virágok örvendeztetnek meg bennünket. A bimbó megjelenése után 3 hónap múlva virágzik ki az egész virágszár. A növény léggyökerei a cserépből gyakran kifelé állnak, ezeket soha se kényszerítsük bele a cserépbe. Szaporítása laboratóriumi körülmények között történik, otthon a tősarjak leválasztásávál próbálkozhatunk, például így >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR