Miért nem virágzik gyakrabban és dúsabban a muskátlim?

Miért nem virágzik gyakrabban és dúsabban a muskátlim?

Miért van az, hogy a szomszéd muskátlija mindig látványosabb? Itt a titok nyitja!

A két leggyakoribb oka annak, ha a muskátli nem virágzik elég gyakran vagy nem hoz elég virágot, a túl kevés fény vagy a túl sok tápanyag. A muskátli fényigényes növény, amelynek naponta 4-6 óra napfényre van szüksége, illetve indirekt, szűrt fény esetén ennél hosszabb ideig tartó természetes megvilágításra. Általában a déli vagy a nyugati fekvés a legideálisabb a számára.

Muskátli

Ha a növényt a kelleténél kevesebb napfény éri, növekszik ugyan, de a szokásosnál magasabbra nyúlik, megnyurgul, elvékonyodik, mivel a fény felé törekszik, emiatt pedig biztosan elmarad a dús virágzás. A virágok száma nagyban összefügg tehát a növényt érő napfény mennyiségével.

Ami a tápanyagellátást illeti, ha a muskátli túl sokat kap belőle, nagy, buja, egészségesen zöld növényünk lesz ugyan, de mindez a virágzás rovására megy, mivel a növény vegetatív állapotba kerül, azaz energiáját a növekedésre fordítja. Virágládában vagy cserépben tartott muskátli esetén tökéletesen elegendő a 3-5 hetente történő tápoldatozás, lehetőleg muskátlifélék számára kifejlesztett folyékony növénytáppal.

Muskátli

A kertbe kiültetett muskátli esetén még ritkábban lesz szükség tápanyag-utánpótlásra; 4-6 hetente bőven elegendő elvégeznünk. Ha esetleg hibát vétünk a tápoldatozással, még mindig jobb, ha a növény kevesebbet kap, mintha túl sokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR