Miért sárgul a muskátlim levele?

Miért sárgul a muskátlim levele?

Bármilyen csodálatos is legyen a muskátli, időnként előfordulhat, hogy azt vesszük észre, a levelei elkezdenek sárgulni. De mi okozza ezt a jelenséget, és mit tehetünk ellene, hogyan előzhetjük meg?

A muskátli levélsárgulásának okai

A levelek sárgulásának egyik leggyakoribb okozója a túlzott nyirkosság vagy a túlöntözés. Túlöntözés esetén általában a növény alsó felén jelennek meg a sárguló levelek. Kialakulhatnak továbbá fakónak tűnő foltok is a leveleken. Ha ez a helyzet, azonnal függesszük fel az öntözést és hagyjuk, hogy a növény földje kiszáradjon. Ne feledjük, a muskátlik szárazságtűrő növények, nem kedvelik a túl sok vizet.

Muskátli

Ha a víz vagy levegő hőmérséklete túl alacsony, ez szintén eredményezheti a levelek sárgulását. A muskátlifélék a meleg időjárást részesítik előnyben, a hideg napokat megsínylik. Ha a növény tavasszal egy hirtelen jött hideghullám hatására "megfázik", vagy hosszabban tartó hideg időjárásnak van kitéve, különösen, ha ez csapadékos, nedves környezettel párosul, ez is okozhatja a muskátli leveleinek a sárgulását.

Muskátli

Ezen túlmenően, amikor a muskátli levelei inkább sárgának tűnnek, mint a zöldnek, a tápanyaghiány is szóba jöhet, mint lehetséges ok. Kezeljük a muskátlit vízben oldódó (lehetőleg mikroelemeket is tartalmazó) tápoldattal legalább minden harmadik öntözéskor vagy havonta egyszer. A tápoldat nemcsak a levelek sárgulását előzi meg, de hozzájárul a növény erőteljesebb növekedéséhez, fejlődéséhez, valamint dúsabb virágzásához is.

Esetenként előfordulhat, hogy a muskátli leveleinek sárgulását valamilyen betegség okozza. A Verticillium például olyan gombás fertőzés, amely visszamaradt növekedést, hervadást és élénksárga színű leveleket eredményez.

Mi a helyzet, ha a muskátli leveleinek a széle sárgul? Ha a muskátli leveleinek szélei vagy végei sárgulnak, ez általában a vízhiánynak vagy a kiszáradásnak tulajdonítható. Bár a muskátli szárazságtűrő, bizonyos mennyiségű vízre mindenképpen szüksége van. Ilyen esetben ellenőrizzük a növény földjét, hogy mennyire száraz, és ennek megfelelően öntözzük meg. Az is segíthet, ha a sárguló részeket eltávolítjuk.

Amint a fentiekből látható, a sárga levelű muskátlinak mindössze egy kis odafigyelésre és gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy ismét egészséges legyen és teljes díszében pompázzon. Adjuk meg hát a növénynek, amire szüksége van, ezzel sikeresen megelőzhetjük a nemkívánt levélsárgulást.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR