Metszés-óra (16/20): A metszőolló élezése, fenése

Metszés-óra (16/20): A metszőolló élezése, fenése

A metszőolló gondozása, fenése.

A metszőollónk a komolyabb munkáink után gondozásra szorul. Minden munkavégzés után meg kell tisztítanunk, minden nap után le kell húznunk az élét, hetente egyszer meg kell fennünk, havonta egyszer érdemes megéleznünk. Viszont, ha valami hiba történt, és akár a legapróbb csorbulást észrevettük volna, akkor azonnal javítsuk.

 

A tisztításhoz egy száraz rongyot javasolok. Az ollónk acél részei jobban örülnének az olajos rongynak, de félő, hogy egy bizonytalan összetételű olaj esetleg megtámadja a műanyag részeket. A kivétel az ollógyártó által ajánlott spray, amely nem okozhat kárt, viszont remekül tisztít is, a tökéletes kenés mellett.

Az él lehúzásához remek szerszám a könnyűfém markolatra szerelt wolfram-karbid (magyarosan vídia) penge, amely kiválóan alkalmas a vágópenge élének a napi karbantartására. Az alkalmazásához minimális nyomóerő kell. Ha nincs ilyen vídia pengénk, akkor megfelel a fenőacél keskeny oldala, amit viszont már erősebben rá kell szorítanunk a vágópenge élére.

A Felco gyémánt borítású fenőacélja kiváló eszköz a metszőollók vágópengéjének heti rendszerességű finom élezéséhez. A mellévágó típusú ollóknál természetesen csak a domború (vagy ferde) oldalt szabad élezni. A mozdulatok legyenek körkörösek, az ajánlott dőlési szög 23 fok, a nyomóerő minimális.

Egész havi munka után, vagy a legkisebb csorba eltüntetéséhez használjuk a kerámia kötésű kombinált fenőkövet, a kék oldalon közepes szemcseméretű korunddal az előcsiszoláshoz, a fehér oldalon finom szemcsékkel az utánsimításhoz. A javasolt mozdulat itt is körkörös, 23 fokban, enyhe nyomással. A Felco élező szerszámok azért olyan aprók, hogy az ollók szétszedése nélkül is tudjunk dolgozni velük.

Ha nagyobb a csorbulás, kitört egy darabka az élből, akkor inkább cseréljük ki a pengét. Ha a penge nem cserélhető, akkor köszörüljük, vagy vigyük el köszörűshöz, de csak hűtött, vizes követ szabad használni, mert az egyébként felforrósodó penge elveszítené az edzettségét.

Fenés és élezés után azonnal töröljük le ronggyal az ollón maradt reszelék szemcséket, és tegyünk egy csepp olajat a pengék közé. Az olló néhányszori nyitásával-csukásával a kenőanyag eljut minden szükséges helyre. Az alapos és szakszerű gondozás eredménye a pengék kiváló felületminősége és a nagyon jó vágóképesség lesz. Megéri a fáradságot!

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?