Mi legyen a kertben lehullott levelekkel? Zöld zsák vs. talajtakarás

Mi legyen a kertben lehullott levelekkel? Zöld zsák vs. talajtakarás

Összehasonlítjuk a kétféle hasznosítást. A mulcsként való hasznosítás előnye, hogy védi és táplálja a talajt.

A lombhullató bokrok és fák alatt ősszel temérdek levél gyűlik össze. Míg egyesek bőszen zsákolják és zöldhulladékként kezelik, mások a komposztálással igyekeznek hasznosítani az avart. Akadnak olyan kertészek is, akik már tudják, hogy a lomb mulcsként is kiválóan használható.

A faleveleket nem kell feltétlenül összegyűjteni! Gondoljunk bele, hogy a természetben, az erdőben is ott marad a fák alatt, tavaszra még sincs nyoma a leveleknek, lebomlanak, elkorhadnak.

oszi avar mulcskent verhetetlen 02

Kivételt képez a gyep, a pázsitról gereblyézzük össze a leveleket, máskülönben a fű alatta rohad, penészedik, foltosodik. A járdákat szintén le kell takarítanunk, hiszen a nedves levelek csúszósak, balesetveszélyt rejtenek.

oszi avar mulcskent verhetetlen 03

Az összegyűjtött levelek a bokrok, sövények és fák alá, a zöldségágyásokra, a fűszerkertbe, a dísznövényes szegélyekre kerülhetnek. Az őszi avar ideális tápanyagforrást jelent az évelőknek és a zöldségeknek mulcsként. Nem csak a hidegtől, a fagytól védi a növényeket, de a talajt is a kiszáradástól, emellett pedig természetes trágyát jelent a lassan felszabaduló tápanyagai révén. A talajban élő szervezetek, például a giliszták, a százlábúak vagy az ugróvillások előszeretettel táplálkoznak a leveleken. A mikroorganizmusok tovább gazdagítják a talajt humusszal.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR