Eljött az ideje a tökfélék szabadföldbe vetésének. Érdemes kihasználnunk ennek a növénycsaládnak a hihetetlenül nagy faj- és fajtagazdagságát.
A tökfélék, vagy hivatalos szóhasználattal a kobakosok (esetleg kabakosok) a jelenleg termelt zöldségfélék legnépesebb családját alkotják. Közös jellemzőjük, hogy magról szaporodnak, egyéves növények, fagyérzékenyek, sok tápanyagot igényelnek, napfényre és gondos ápolásra tartanak igényt.
Vetési idejük általában az év századik napja után, tehát most van. Ne késlekedjenek vele. Ha a kikelt növénykék a májusi, talajmenti fagytól károsodnának, akkor újra lehet vetni, ha viszont az időjárás kedvező, akkor korai betakarításra számíthatunk.
A kobakosokat a kiskertben fészekbe kell vetni. Ez azt jelenti, hogy a felásott talajból két-három kapavágással ki kell emelni a földet és minden fészekbe egy-két lapátnyi érett istállótrágyát, vagy feljavított komposztot kell tenni és azt a földdel összekeverni.
Erre vetjük a három szem magot és betakarjuk 5-6 cm vastag földréteggel. A kikelt növények közül egyet hagyunk meg, a legerősebbet, a másik kettőt eltávolítjuk, esetleg elajándékozzuk a szomszédnak!
A továbbiakban szükség esetén öntözéssel segítjük a növények gyors növekedését, a virágok képződését és a termések kifejlődését. Lássuk, melyek a legfontosabbak:
Uborka, sárga- és görögdinnye
Főző-, sütőtök
Cukkini és patiszon
Olajtök, lopótök, kobaktök,
Szivacstök, laskatök, kolbásztök, dísztök