Miért vessük a tököt fészekbe?

Miért vessük a tököt fészekbe?

Eljött az ideje a tökfélék szabadföldbe vetésének. Érdemes kihasználnunk ennek a növénycsaládnak a hihetetlenül nagy faj- és fajtagazdagságát.

A tökfélék, vagy hivatalos szóhasználattal a kobakosok (esetleg kabakosok) a jelenleg termelt zöldségfélék legnépesebb családját alkotják. Közös jellemzőjük, hogy magról szaporodnak, egyéves növények, fagyérzékenyek, sok tápanyagot igényelnek, napfényre és gondos ápolásra tartanak igényt.

Ilyen a tök

Vetési idejük általában az év századik napja után, tehát most van. Ne késlekedjenek vele. Ha a kikelt növénykék a májusi, talajmenti fagytól károsodnának, akkor újra lehet vetni, ha viszont az időjárás kedvező, akkor korai betakarításra számíthatunk.

A kobakosokat a kiskertben fészekbe kell vetni. Ez azt jelenti, hogy a felásott talajból két-három kapavágással ki kell emelni a földet és minden fészekbe egy-két lapátnyi érett istállótrágyát, vagy feljavított komposztot kell tenni és azt a földdel összekeverni.

Erre vetjük a három szem magot és betakarjuk 5-6 cm vastag földréteggel. A kikelt növények közül egyet hagyunk meg, a legerősebbet, a másik kettőt eltávolítjuk, esetleg elajándékozzuk a szomszédnak!

Piacon

A továbbiakban szükség esetén öntözéssel segítjük a növények gyors növekedését, a virágok képződését és a termések kifejlődését. Lássuk, melyek a legfontosabbak:

Uborka, sárga- és görögdinnye
Főző-, sütőtök
Cukkini és patiszon
Olajtök, lopótök, kobaktök,
Szivacstök, laskatök, kolbásztök, dísztök

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR